Gradske vlasti u Pragu

Luksuzni smještaj za praške beskućnike zaražene korona virusom

30.03.2021.
u 16:21

Iako je Češka među europskim zemljama najpogođenijim pandemijom koronavirusa, vlasti u ovoj zemlji koje su na mukama kako da širenje virusa stave pod kontrolu ipak nisu zaboravile na jednu od najranjivijih kategorija društva – beskućnike.

Gradske vlasti u prijestolnici Pragu unajmile su luksuzni hotel u kojem se beskućnici oboljeli od Covid-19 oporavljaju, a oni koji dođu u kontakt s nekim od oboljelih tu se mogu izolirati, piše Reuters.

Zamjenica direktora gradskog Centra za socijalne usluge (CSSP) Ludmila Tomesova rekla je da su onima koji su bili smješteni u hotelu ponuđena tri obroka dnevno, puna medicinska pomoć, ali druge pogodnosti tokom oporavka.

Dakle, ovaj hotel ima goste, čak i ako nisu standardni komercijalni, i sve vrijeme je pun“, rekla je Reutersu u praškom hotelu s četiri zvjezdice u središtu grada koji je od novembra udomio oko 250 osoba.

Češka je među najteže pogođenim zemljama na svijetu u zadnjem valu pandemije. Smrt od virusa dosegla je gotovo 25 hiljada u zemlji koja broji 10,7 miliona stanovnika.Stopa zaraze po stanovniku bila je treća u svijetu u protekloj sedmici, prema podacima na web stranici Our World in Data.

Tomesova je kazala da Prag, koji ima oko 4.500 beskućnika, pokušava pomoći ljudima da pronađu utočište i dobiju pristup drugim uslugama nakon što su prebolovali Covid-19 i napustili hotel.

Za mnoge od njih, boravak u hotelu je bio luksuz koji nikad nisu osjetili.

Prvi put u životu sam bio u ovakvom hotelu”, kazao je Josef Jirsa, koji se upravo oporavio od blažeg oblika bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije