MINSK

Lukašenko: Rusko nuklearno oružje Bjelorusiji potrebno zbog prijetnji Zapada

31.03.2023.
u 13:21

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno u njegovoj zemlji kako bi ju zaštitilo od zapadnih prijetnji, dodavši kako postoje planovi za invaziju Bjelorusije iz susjedne Poljske.

"Vjerujte mi na riječ, nikada vas nisam prevario. Oni se spremaju napasti Bjelorusiju, uništiti našu zemlju", rekao je Lukašenko u godišnjem obraćanju zastupnicima i vladinim dužnosnicima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Prvo je to raspoređivanje ruskog nuklearnog naoružanja izvan granica zemlje od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Minsk je rekao da će projektili pružiti zaštitu nakon, kako je kazao, kampanje pritiska SAD-a i njihovih saveznika s ciljem svrgavanja Lukašenka koji je na vlasti 28 godina.

Lukašenko je u svom govoru u petak pozvao na uspostavu primirja u Ukrajini i započinjanje razgovora o dugoročnom mirovnom rješenju, upozorivši da će Rusija biti prisiljena iskoristiti "najstrašnije oružje" ako se osjeti ugroženom.

"Nemoguće je poraziti nuklearnu silu. Ako rusko vodstvo shvati da situacija prijeti raspadu Rusije, upotrijebit će najstrašnije oružje. To se ne može dopustiti", rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?