nagledaju se svačega

Liječnici otkrili što se dogodi ako im dođe netko loše higijene

Fotolia
28.11.2017.
u 20:45

Jedna liječnica prisjetila se kako su joj po rukama počele hodati uši koje su ispuzale iz stidnih dlaka pacijentice koju je pripremala za dijalizu. Nesretna žena je od srama gledala u pod...

Liječnici se zaista nagledaju svega i svačega. Njima pacijenti dolaze svakakvi, od onih urednih i mirišljavih do ljudi koji ne vode previše brige o higijeni. Jedna liječnica je otkrila što se zapravo događa kada joj dođe netko vrlo loše higijene - što se događa s takvim pacijentom, prenosi 24sata.hr. 

- Kao prvo, na sve se naviknete. Ja nikada, baš nikada ne posramljujem pacijenta zbog toga, ali ni zbog čega drugog. Oni su u ranjivoj poziciji. Ponekad moraju otkriti vrlo neugodne informacije, a nije im lako. Zato ja ne želim to učiniti još težim - objašnjava dr. Maureen Boehm iz SAD-a.

Dodaje kako loša higijena ponekad može biti zapravo korisna liječniku ili medicinskoj sestri. Na primjer, slaba  briga o sebi može otkriti da netko pati od duševnih bolesti ili je to rezultat demencije.

- Dođe li starija osoba i očigledno se ne sjeća da se kupala, možda se ne sjeća niti da li je jela ili uzela lijekove. Možda više nije sigurna u svojem domu. To može biti važan znak upozorenja koji mi govori da moram pozvati obitelj i socijalnog radnika za daljnju procjenu i neke teške odluke - nastavlja dr. Boehm.

Prisjetila je jednog iskustva:

Jednom, dok sam pripremala bedrenu arteriju za novu dijalizu, sirotoj ženi su ispuzale uši iz stidnih dlaka i počele hodati po mojoj ruci. Ali, nisam ih primijetila sve dok ih se na meni nije našlo mnoštvo, jer sam bila jako usredotočena na arteriju.

Kad sam to vidjela, ispustila sam sve iz ruku i skočila unatrag. Nisam to očekivala. Još i danas se osjećam loše zbog toga. Znam da se zbog mojeg ponašanja sigurno i ona osjećala loše. Spustila je glavu, gledala u pod i rekla mi kako si je mogla platiti samo smještaj u kojem je bilo ušiju. Pokušala ih se riješiti, ali nije uspjela.

Srce mi se slomilo. Nitko ne želi smrdjeti ili imati buhe, ali ponekad je jednostavno tako. Mi napravimo sve najbolje što možemo. Tu sam da bi ljudima pomogla. To je moj posao, prenosi Mirror.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?