ISPOVIJEST

Liječnica koja je otkrila koronavirus: Prvi susret sa smrtonosnom bolesti

18.04.2020.
u 09:04

 Zhang Jixian koja radi na respiratornom odjeljenju i odjeljenju za intenzivnu njegu u bolnici u Wuhanu, vodi se kao prva liječnica koja je otkrila koronavirus, prenosi Avaz.ba. 

Ona je za novinsku agenciju Sinhua opisala kako su izgledali prvi dani epidemije koja je upravo buknula u tom kineskom gradu. Otkrila je detalje prvog susreta sa smrtonosnom bolesti koja je do sada odnijela preko 152.000 života u svijetu.

Kako priča, prva dva slučaja koronavirusa bili su stariji muškarac i njegova žena.

- Prvi slučaj koji smo primili bila je starija žena koja je imala groznicu, kašalj i problema sa disanjem. Njeni suprug i sin došli su sa njom, ali je muž došao kod liječnika jer se osjećao iznemoglo. Nije imao groznicu... Razmišljali smo je li i sin također bolestan. Kada smo uradili test, bili smo sigurni da je i sin imao problem sa plućima - rekla je Jixiang.

Doktorica je ispričala kako su simptomi koje je imala ta obitelj ličili “gripi ili običnoj upali pluća”, ali njihovi CT snimci su otkrili da su im pluća bila prilično oštećenja.

- Snimci su pokazali da je virusna infekcija izazvala oštećenje na njihovim plućima. Međutim, pluća kod sina su bila mnogo oštećenija nego što smo ikada vidjeli - rekla je Jixiang, koja je 2003. godine bila angažirana u borbi sa SARS-om.

Međutim, kada je 27. prosinca došao još jedan pacijent sa istim simptomima, podnijela je izvještaj bolnici i upozorila da je vjerovatno “otkrivena viralna bolest koja je najvjerovatnije infektivna”, s obzirom da je imala iskustvo ranije sa širenjem SARS-a. 

Ona tvrdi da su i drugi pacijenti počeli da pristižu sa sličnim simptomima, poslije čega se konsultirala sa 10 stručnjaka i prijavila slučaj. 

- Posumnjali smo da nešto nije u redu, ali nismo znali točno šta je to bilo - kazala je ona za agenciju Sinhua.

Slijedećeg dana pokrenuta je istraga, a 30. prosinca sve zdravstvene ustanove u Wuhanu upozorene su da je počela “epidemija upale pluća sa nepoznatim uzročnikom u gradu”.

Tim eksperata Nacionalne zdravstvene komisije Kine poslan je u Wuhan, a svim građanima rečeno je da nose maske i da izbjegavaju mjesta sa velikom količinom ljudi. Do tog trenutka, 27 slučajeva korona virusa potvrđeno je u wuhanu.

Wuhan je tek prije nekoliko dana otvoren pošto nisu zabilježeni novi slučajevi koronavirusa. Jixiang je nagrađena za svoj rad i doprinos borbi protiv ove opake bolesti. Međutim, ona je tu nagradu primila sa velikom dozom skromnosti.

- Radila sam samo što liječnik treba raditi, vodila sam se profesionalizmom - kazala je. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?