Bit će tijesno

Le Pen doslovno puše za vratom Emanuelu Macronu

Marine Le Pen
08.04.2022.
u 11:00

Desna kandidatkinja Marine Le Pen približila se u anketama francuskom centrističkom predsjedniku Emmanuelu Macronu na samo pet postotnih poena razlike nekoliko dana uoči prvog kruga predsjedničkih izbora. Dvoje vjerojatno najpoznatijih političara u Francuskoj već se sučelilo u drugom krugu izbora 2017., ali tada je Macron uvjerljivo pobijedio, dok ankete govore da će sada utrka biti mnogo neizvjesnija. Prvi krug izbora održat će se u nedjelju.

Veze s Putinom

Francuska politička scena posljednjih je godina dobrano skrenula udesno, ali čini se da je i dalje Le Pen najbolje pozicionirana za izazov Macronu u drugom krugu. Prema posljednjem istraživanju Le Mondea, Macron ima podršku 26,5% birača, a Le Pen 21,5%. To bi značilo da će to dvoje kandidata ući u drugi krug koji će se održati 24. travnja. Prema tom istraživanju, Macron bi u njemu trebao pobijediti s 54% glasova prema 46%. No, istraživanje Harrisa Interactivea pokazuje da bi Macron u drugom krugu mogao dobiti 51,5 posto glasova, a Le Pen 48,5 posto.

- Savršeno je moguće poraziti Emmanuela Macrona i radikalno promijeniti politiku ove zemlje - rekla je Le Pen.

Treći je trenutačno kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon, dok su kandidature konzervativke Valerie Pecresse i još desnijeg Érica Zemmoura podbacile u odnosu na očekivanja.

Macron se kandidira na platformi daljnjih ekonomskih reforma francuske države, ali pritom koristi i vanjskopolitičke turbulencije kako bi Francuzima pokazao da je upravo on političar koji može ujediniti Europu koja se suočava s rastućim ruskim ekspanzionizmom. Macron je nastavio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom održavati diplomatske kanale nakon njegove invazije na Ukrajinu kako bi apelirao na njega da zaustavi rat.

No, zbog bliskih veza s Putinom u prošlosti, Le Pen se našla u teškoj situaciji: morala se jasno distancirati od ruskog režima s kojim je svojedobno dobro surađivala. Rekla je da joj se stav o Putinu "djelomično promijenio".

French far-right leader Le Pen and Hungarian PM Orban deliver statement in Budapest | Autor : BERNADETT SZABO Foto: BERNADETT SZABO French far-right leader Marine Le Pen speaks on during a joint news conference with Hungarian Prime Minister Viktor Orban in Budapest, Hungary, October 26, 2021. REUTERS/Bernadett Szabo

- To je autoritarni režim, povijesno i kulturno, ako ga sudimo prema zapadnim normama. Koje nisu kao ruske. Ruska invazija na Ukrajinu jasno je kršenje međunarodnog prava i potpuno je neobranjiva - rekla je Le Pen čija je stranka Nacionalno okupljanje prije nekoliko godina uzela kredit od ruske banke. I Zemmour se morao ograditi od Putina, prema kojem je prije izražavao simpatije. Le Pen se posljednjih godina pomaknula prema konzervativnijem centru, ali Macron inzistira da je to samo prividan manevar.

'Ne okupljanje, nego klan'

- To nije okupljanje, to je klan - naglašava francuski predsjednik. Njegovi kritičari s ljevice naglašavaju pak da je on svoju vladu u posljednjih nekoliko godina pomaknuo udesno.

Zanimljiva je dinamika kampanje posljednjih dana. I Le Pen i Macron pokušavaju birače motivirati sličnom porukom, tvrdeći da je zaista moguće da se dogodi neočekivano i desničarska kandidatkinja pobijedi na izborima. Macron i Le Pen time žele svojim pristalicama poručiti da ne smiju ostati kod kuće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije