ruski ministar vanjskih poslova

Lavrov upozorio na "raspad" iranskog nuklearnog sporazuma

Sergej Lavrov
30.12.2019.
u 16:20

Iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama u opasnosti je od „raspada“ bez povinovanja Sjedinjenih Država i Europske unije, upozorio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova nakon sastanka s iranskim kolegom u Moskvi.

Sporazum iz 2015. između Irana i Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država ukida sankcije Iranu u zamjenu za limitiranje svog nuklearnog programa. SAD su se povukle iz sporazuma prošle godine i uvele su teške ekonomske sankcije koje blokiraju prodaju iranske sirove nafte izvan zemlje.

- Zbog destruktivne pozicije koju Washington nastavlja provoditi, ovo važno postignuće međunarodne diplomacije u opasnosti je od raspada - izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući da se „ni kolege iz Europske unije također u potpunosti ne povinuju sporazumu“.  

U odgovoru na američke sankcije, Iran vrši pritisak na europske potpisnice sporazuma da iznađu put za limitiranje posljedica po iransku ekonomiju. Teheran je polako počeo odustajati od svojih obveza preuzetih sporazumom. Prošli je tjedan primjerice, ta zemlja započela s operacijama u nuklearnom reaktoru s teškom vodom.

Iranske poteze osudile su zapadne vlade kao neprihvatljive mjere koje eskaliraju napetosti u regiji, dok su Rusija i Kina u više navrata za njih optuživale SAD.

Nakon današnjeg sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Javadom Zarifom, Lavrov je kazao kako će Rusija tražiti puno povinovanje sporazumu i od SAD i od EU, u kom slučaju bi Iran bio u stanju vratiti se ispunjavanju svojih obveza preuzetih sporazumom.

U suprotnom, „sporazum bi se smatrao nepostojećim“, kazao je šef ruske diplomacije, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije