Ruski ministar

Lavrov: Asadova pobjeda u Idlibu je neupitna

Sergej Lavrov
Reuters/PIXSELL
15.02.2020.
u 20:00

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu da je pobjeda predsjednika Bašara al Asada u sirijskoj pokrajini Idlibu, posljednjem uporištu sirijskih džihadista i pobunjenika, "neupitna".

"Pobjeda nad terorizmom je neupitna", istaknuo je na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, velikom godišnjem susretu posvećenom diplomaciji i vojnim pitanjima.

"Sjedinjene Države su proglasile pobjedu nad skupinom Islamskom državom (IS), ali hidra se vratila", dodao je.

Sirijski režim već nekoliko mjeseci uz pomoć ruskog zrakoplovstva vodi ofenzivu u pokrajini Idlibu koju dijelom kontrolira bivši ogranak Al Kaide u Siriji.

Na temelju dogovora o primirju i deeskalaciji koji su Moskva i Ankara potpisale 2018., Turska u pokrajini Idlibu raspolaže s 12 promatračkih točaka.

U krvavim borbama turskih snaga, koje podupiru pobunjeničke skupine i sirijskih, kojima pomaže Moskva, ovih dana je poginulo 14 turskih vojnika, što je potaknulo žestok sukob Ankare i Moskve.

"Održavamo iznimno dobre veze, ali to ne znači da imamo jednaka stajališta o svemu", rekao je Sergej Lavrov koji se u Muenchenu sastao s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Turska misli da razlike s Rusijom u vezi sa Sirijom "ne smiju utjecati" na veze Ankare i Moskve, napose što se tiče isporuke ruskih sustava protuzračne obrane, rekao je turski ministar vanjskih poslova, a prenijela je televizijska mreža NTV.

Cavusoglu je usto rekao da će izaslanstvo njegove zemlje u ponedjeljak otputovati u Moskvu, nakon posjeta ruskih izaslanika, među kojima su bili vojni i obavještajni dužnosnici, Ankari prije tjedan dana, koji nije donio konkretnog rezultata.

"Razlike u stajalištima u vezi sa Sirijom ne smiju utjecati na tursko-ruske odnose. Stanje u Idlibu neće utjecati na ugovor o kupnji S-400", koje Ankara kupuje unatoč protivljenju Washingtona koji ih drži nespojivima s oružjem NATO-a, izvijestio je NTV prenoseći ministrove izjave.

Turska i Rusija su blisko surađivale u vezi sa sirijskim pitanjem, premda su na suprotnim stranama u sirijskom sukobu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?