Vodeći kandidat za novog predsjednika

Lai ne planira promijeniti naziv Tajvana

William Lai
Reuters
15.08.2023.
u 12:52

Pekingu se Lai ne sviđa zbog prethodnih komentara u kojima se kaže da je on "radnik za neovisnost Tajvana", što je 'crvena krpa' za Kinu, koja taj otok kojim se demokratski upravlja smatra dijelom svog teritorija.

Vodeći kandidat za novog predsjednika Tajvana, potpredsjednik William Lai, rekao je u intervjuu u utorak da ne planira promijeniti službeni naziv otoka, ali je ponovio da Tajvan "nije podređen" Kini.

Pekingu se Lai ne sviđa zbog prethodnih komentara u kojima se kaže da je on "radnik za neovisnost Tajvana", što je 'crvena krpa' za Kinu, koja taj otok kojim se demokratski upravlja smatra dijelom svog teritorija, javlja Hina.

Lai je u više navrata rekao da ne želi promijeniti status quo i da jednostavno iznosi činjenicu prema kojoj je Tajvan neovisna država koja se zove Republika Kina, što je njeno službeno ime, i da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

"Moramo se pridržavati istine da je Tajvan već suverena, neovisna država koja se zove Republika Kina. Nije dio Narodne Republike Kine", rekao je u intervjuu za novinska agencija Bloomberg.

Dodao je da Republika Kina i Narodna Republika Kina nisu podređene jedna drugoj.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je u Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat s komunistima Mao Ce-tunga, koji su uspostavili Narodnu Republiku Kinu.

"Trenutno je ime, prema našem ustavu, Republika Kina", rekao je Lai, prema transkriptu koji je objavio njegov predizborni tim.

"A što se tiče ujedinjenja tajvanskog društva, predsjednik Tsai upotrijebio je izraz Republika Kina (Tajvan) da bi opisao našu zemlju. Nastavit ću to činiti i u budućnosti", rekao je dodajući kako ''nema planova za promjenu imena naše zemlje".

Tajvan u siječnju glasa o svom novom predsjedniku. Predsjednica Tsai Ing-wen ne može se ponovno kandidirati nakon dva mandata.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije