KOALICIJSKO NESUGLASJE

Kurz za petak najavio mogućnost daljnjeg popuštanja mjera u Austriji

23.05.2021.
u 15:03

Nakon što je austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak pri posjeti pokrajini Tirol, samo dva dana nakon „popuštanja“ korona mjera u Austriji i povratka u radni modus ugostiteljstva, turizma, kulture i sporta uz posebne sigurnosne koncepte, najavio mogućnost novog popuštanja korona mjera u lipnju i srpnju, o čemu će se odlučivati u petak 28. svibnja na sastanku vlade sa stručnjacima i pokrajinskim čelnicima, u „narodnjačko (ÖVP) – zelenoj“ vladajućoj koaliciji više nema mira.

Ulje na vatru dolio je svojom izjavom „zeleni“ ministar zdravstva Wolfgang Mückstein, koji je kritizirao kancelara Kurza da daje jednostrane i „relativno nekonkretne najave, koje drži nepotrebnima“. Mückstein, koji je inače slovi za „kočničara“ ukidanja obveze nošenja FFP2 maski i smatra da će se maske morati nositi još i ovoga ljeta i zime, poručio je kancelaru kako s njim „neće graditi dvorce u zraku“ i da eventualno mogu razgovarati o „nenošenju maski na otvorenom“.

Uz konstataciju da su za daljnje otvaranje „potrebni podaci i činjenice“. Dovoljno, da već dva dana austrijski mediji izvještavaju o „novom koalicijskom nesuglasju“. Šef Kluba zastupnika „narodnjaka“ u austrijskom parlamentu August Wöginger je poručio ministru zdravlja i Zelenima kako „treba imati osjećaj i razumijevanje za ljude“ i kako se ne može očekivati da će i na visokim ljetnim temperaturama nositi FFP2 maske. Ne želeći polemizirati s ministrom zdravlja iz redova Zelenih, austrijski je kancelar u nedjelju poslao priopćenje u kojem stoji kako se raduje pozitivnim rezultatima u suzbijanju pandemije koronavirusa poručivši: „Dok incidencija i broj novozaraženih stalno pada, broj cijepljenih raste brže od očekivanoga“. Kurz je također istakao kako je „Smjer ispravan“.

Da li je to doista tako vidjet će se u petak na sastanku predstavnika Kurzove vlade, na kojem će biti nazočan i ministar zdravlja Mückstein, te stručnjaci i čelnici devet austrijskih saveznih pokrajina. Mediji špekuliraju da bi eventualno moglo uskoro doći do popuštanja mjera vezano uz držanje obveznog fizičkog razmaka od dva metra, prvenstveno u ugostiteljstvu, turizmu itd., kod ograničenja broja gostiju odnosno korisnika usluga po kvadratnom metru raspoloživog prostora, produžetku radnog vremena koje je sada ograničeno na 22 sati uvečer i sl.

Naravno i FFP2 maske će biti tema sastanka u skladu s glavnim vladinim geslom: „Toliko slobode koliko je moguće i toliko ograničenja koliko je potrebno“. Armin Fidler, stručnjak u Povjerenstvu za borbu protiv pandemije koronavirusa u pokrajini Vorarlberg, koja se je prva u Austriji „otključala“ već 15. ožujka, vrativši građanima brojne slobode što je skupo platila, jer sada ima najvišu incidenciju u zemlji, rekao je da ako Kurz ima dobar stručni tim, onda se nada da će kancelara uvjeriti da odustane od „prebrzih odluka“. Poučen „gorkim“ iskustvom Vorarlberga Fidler je poručio: „Ja ne bi ništa mijenjao do 1. srpnja. Do tada će se vidjeti što će se u Austriji događati vezano uz već provedeno otvaranje“.
 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije