međunarodno tržište

Kriza na Bliskom istoku podigla cijene nafte iznad 78 dolara

nafta
09.01.2024.
u 19:16

U ponedjeljak su cijene oštro pale nakon što je Saudijska Arabija azijskim kupcima snizila službenu cijenu na najnižu razinu u 27 mjeseci, raspirivši nagađanja da pokušavaju oživjeti potražnju.

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara zbog napetosti na Bliskom istoku i smanjene proizvodnje u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za dva dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,12 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 72,86 dolara.

U ponedjeljak cijene su oštro pale nakon što je Saudijska Arabija azijskim kupcima snizila službenu cijenu na najnižu razinu u 27 mjeseci, raspirivši nagađanja da pokušavaju oživjeti potražnju.

Spuštanje službene saudijske cijene "ukazuje na slabljenje potražnje za naftom u tri najvažnije regije", smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

U utorak cijene su ponovo porasle zbog napetosti na Bliskom istoku i prekida opskrbe iz Libije, rekli su analitičari.

Neke velike brodarske tvrtke još uvijek izbjegavaju Crveno more zbog jemenskih Huta koji napadima na brodove povezane s Izraelom iskazuju potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska najavila je nastavak operacija na okupiranom palestinskom području i u 2024. godini, a izraelski napadi za susjedni Libanon raspiruju strah od širenja sukoba i poremećaja u opskrbi bliskoistočnom naftom.

Cijene podupire i prosvjed u Libiji koji je blokirao proizvodnju na velikom naftnom polju Sharara kapaciteta 300 tisuća barela dnevno. 

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 73 centa, na 78,21 dolara.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije