Putin istaknuo

"Krim je za nas svet kao Jeruzalem i ta je aneksija za vječnost"

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
05.12.2014.
u 10:02

"Htjeli su za nas scenarij raspada Jugoslavije, ali to nismo dopustili..."

Razočarali su se svi koji su očekivali da će ruski predsjednik Vladimir Putin dati neku viziju načina na koji će se Ruska Federacija nositi s ekonomskom krizom, padom cijena nafte koji je prouzročio rupu u proračunu te padom rublja od 37 posto ove godine. Umjesto toga, godišnje obraćanje ruskog predsjednika publici u kojoj je bilo više od tisuću ljudi, zastupnika u Dumi te vrh sudbene i regionalne vlasti, odisalo je patosom koji podsjeća na riječi Slobodana Miloševića: “Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo.”

Rusija spremna za rat

Naime, Putin kaže kako bi Zapad Rusiji uveo sankcije i da nije bilo ukrajinske krize, već bi oni našli neku izliku, kaže, a frenetičan pljesak popratio je riječi o vojnoj spremnosti Rusije. – Nitko neće vojno nadmašiti Rusiju. Naša je vojska suvremena, sposobna, ljubazna, ali strašna. Za zaštitu naše slobode imamo dovoljno i snage i volje i hrabrosti – rekao je, kao da rat samo što nije počeo. Dok su za Miloševića Kosovo i tamošnji pravoslavni manastiri bili svetinja, ni Putin ne zaostaje pa je proglasio Krim svetim ruskim mjestom, objavio je Večernji list. – Krim za Ruse ima značenje ravno Jeruzalemu i Brdu hrama za Židove i muslimane, aneksija Krima je za vječnost – rekao je Putin, kao da granice i carstva zaista traju zauvijek, a dok je on govorio, rubalj na burzama pao je novih 0,4 posto. Dok su srbijanski vođe pod sankcijama pozivali narod da jede travu, ali da ne popušta, Putin poziva Ruse da se oslone samo na sebe. – Zapadni vođe žele podići novu željeznu zavjesu oko Rusije – rekao je, kao da zavjesu zapravo nije podigao sam Sovjetski Savez.

‘Špekulanti su krivi’

Hoće li ispuniti obećanje da Rusija “nikad neće otići putem samoizolacije, ksenofobije, sumnje i potrage za neprijateljima”, koje je izrekao jučer? Bilo bi odlično za Ruse da misli ozbiljno, ali zapravo Putin dugo traga za neprijateljima izvan Rusije koji mu osiguravaju divljenje kod kuće. – Politika zaustavljanja Rusije provodila se desetljećima, ako ne i stoljećima i primjenjivala se čim bi netko pomislio da je Rusija postala prejaka i neovisna. Htjeli su za nas scenarij raspada Jugoslavije, ali nismo to dopustili, baš kao što nije uspio ni Hitler koji je htio uništiti Rusiju – kaže Putin. Nekoliko je elemenata Putinova govora koji se odnose na ekonomiju. Državni fond koji se financira zaradom na energentima posudit će novac glavnim bankama pod povoljnim uvjetima tako da se omogući financiranje važnih projekata. Drugi zadatak je na leđima guvernerke ruske narodne banke Elvire Nabiulline, koja je tek prije mjesec dana priznala da sankcije ruše ekonomiju i sada pokušava spasiti rubalj od strmoglavog pada, samo u ponedjeljak pao je 9 posto. Njezin je zadatak i da spriječi da špekulanti zarađuju na padu ruske valute. Putin je uvjeren da pad rublja nema veze s ruskom ekonomijom te da stvar može srediti centralna banka normaliziranjem tržišta i “kažnjavanjem špekulanata”, kako je prije rekao.

Komentara 1

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
14:56 05.12.2014.

Prdi uz vjetar danas ovako sutra onako.Kako kazu stari ajde sto lažeš mene ali zasto lažeš sam sebe!!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?