nakon jučerašnjeg napada

Kosovo traži od Srbije da mu izruči odbjegle napadače

sukobi na Kosovu
OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS
25.09.2023.
u 21:54

Naoružani policajci danas su pretražili u tom selu kuće ne bi li pronašli oko 30 napadača koji su možda pobjegli, rekao je policijski izvor.

Kosovo je zatražilo od Srbije da mu izruči srpske napadače koji su pobjegli nakon sukoba s kosovskim policajcima na sjeveru Kosova u kojem su poginula trojica napadača i kosovski policajac.

Kosovske vlasti: Vjerujemo da su napadači pobjegli

Napadači su jučer upali u selo Banjsku sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac.

Naoružani policajci danas su pretražili u tom selu kuće ne bi li pronašli oko 30 napadača koji su možda pobjegli, rekao je policijski izvor. Novinari u selo ne mogu ući. Kosovske vlasti objavile su kasnije tijekom dana kako vjeruju da su neki napadači pobjegli u Srbiju, prenosi Index.hr.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da su šestorica ozlijeđenih pripadnika oružane skupine hospitalizirani u južnom srpskom gradu Novom Pazaru, u blizini sjeverne kosovske granice.

"Tražimo od Srbije da izruči te ljude kosovskim vlastima što je prije moguće, kako bi odgovarali pred pravdom zbog svojih terorističkih djela, uz druge koji su pobjegli u Srbiju", rekao je Svecla novinarima. Srpska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Kosovski premijer: Više ništa ne može biti isto

Kosovska policija pokazala je novinarima u Mitrovici oko 20 SUV vozila i oklopni trasporter koje su napači koristili. Tri vozila imala su logo KFOR-a. Policija je pokazala i zaplijenjeno oružje i streljivo uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, strojnice, snajpere, granate, protutenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove.

"Poslije jučer, ništa više ne može biti isto", rekao je kosovski premijer Albin Kurti na svečanosti u čast poginulom kosovskom policajcu.

"Afrim Bunjaku ubijen je u napadu na kosovske policajce i samu našu državu koji je izvela teško naoružana skupina koju je profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno financirala i logistički pomogla Srbija", rekao je Kurti.

Vučić: Mi nemamo veze s tim

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić zanijekao je Kurtijeve optužbe da je Beograd orkestrirao napad. Optužuje Kurtija da potiče na nasilje blokiranjem uspostave zajednice srpskih općina na Kosovu, što je odobrila prijašnja kosovska vlada 2013., i čestim policijskim racijama na sjeveru Kosova.

Kurti tvrdi da bi davanje Srbima na sjeveru Kosova značajne autonomije zapravo podijelilo Kosovo po etničkim linijama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?