Antonio Guterres

Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

Antonio Guterres
31.03.2020.
u 21:21

Generalni tajknik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u utorak da se svijet suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata, suprotstavljajući se pandemiji koja prijeti ljudima u svim zemljama i donosi recesiju "koja vjerojatno nema paralele i skoroj prošlosti".

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je tijekom pokretanja izvješća o socioekonomskim posljedicama epidemije COVID-19 kako također postoji rizik da će kombinacija bolesti i ekomomskih posljedica doprinijeti "pojačanoj nestabilnosti, nemirima i sukobima".

Guterres je pozvao na jači i efikasniji globalni odgovor na pandemiju koronavirusa i na  društvena i ekonomska razaranja koje COVID-19 izaziva.

Istaknuo je kako će to biti moguće "tek kada se svi okupimo zajedno, zaboravimo političke igre i uvidimo da je riječ o sudbini čovječanstva".

- Magnituda odgovora mora biti jednaka obimu krize - velikom obimu, koordiniranom i sveobuhvatnom, dok odgovorom svake zemlje i međunarodne zajednice rukovodi Svjrtska zdravstvena organizacija - kazao je Guterres, naglašavajući da sve zemlje ne slijede smjernice WHO.

Guterres je objavio uspostavu fonda za odgovor i oporavak, koji ima za cilj pomoći manje i srednje bogatim  zemljama u bavljenju krizom i promoviranjem oporavka, prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?