Umjetna inteligencija

Kompjuterski dr. House postavlja dijagnoze

dijagnoza
Foto: Thinkstock
19.10.2016.
u 21:10

Njemački liječnici posežu za ekstremnim mjerama kako bi rješavali neke iznimno kompleksne medicinske slučajeve. Krajem ove godine u pomoć im dolazi IBM-ova umjetna inteligencija Watson. 

Zasad će raditi samo na slučajevima u Centru za rijetke i nedijagnosticirane bolesti Sveučilišne bolnice u Marburgu. Do sad je Watson pregledao tek nekoliko slučajeva rijetkih bolesti, ali još uvijek nisu objavljeni rezultati istraživanja, piše express.hr. 

Umjetna inteligencija mogla bi postati nova revolucija u svjetskoj medicini, a Google je već složio partnerstva s nekoliko britanskih bolnica.

Privatna bolnička grupacija Rhon-Klinikum Ag pozvala je IBM i nadaju se da će novo partnerstvo omogućiti rješavanje najkompliciranijih medicinskih slučajeva. Sveučilišna bolnica u Giessenu otvorena je 2013. godine, ali već sada imaju oko 6.000 pacijenata na listi čekanja. 
"Brojke nam daju noćne more. Trebaju nam nove ideje i nove tehnologije", rekao je za BBC profesor Jurgen Schafer koji je na čelu medicinskog tima bolnice. Bolnica je speficična po tome što se bavi pacijentima s rijetkim bolestima i često baraju s tisućama stranica povijesti bolesti. Neki od njihovih pacijenata posjetili su i do četrdeset liječnika koji im nisu mogli postaviti dijagnozu. 
"Nerijetko se dogodi da pacijenti imaju tisuće medicinskih dokumenata što je ponekad previše za liječnike. Dolazi do zasićenja među osobljem, ne samo zbog broja pacijenata već i zbog količine podataka kojom baratamo", priča Schafer.

Svoj rad uspoređuje s traženjem igle u plastu sijena, gdje čak i najsitnija informacija može dovesti do postavljanja ispravne dijagnoze. Na malim ekranima godinama smo pratili zgode i nezgode ekcentričnog doktora Housea, ali Schafer je kardiolog koji se bavi sličnim slučajevima. Svjetsku slavu stekao je 2012. godine kada je uspio dijagnosticirati slučaj trovanja kobaltom nakon operacije zamjene kuka. Njemački poduzetnik godinama je išao od liječnika do liječnika i nitko nije znao zašto postupno gubi vid i sluh, a i srce ga je u nekoliko navrata izdalo. Schafer je u nekoliko minuta dijagnosticirao probleme i bio je u pravu.

Watson će njemu i liječnicima sveučilišne bolnice pomoći u liječenju 500 pacijenata u testnoj fazi. Krajem godine se nadaju da će uspjeti pustiti u pogon ovo čudo moderne tehnologije. "Naš zdravstveni sustav treba visoku tehnologiju. Nadam se da će i cijene tehnologije padati u budućnosti. Sretan sam što je naš vlasnik odlučio uložiti veliki novac u tehnologiju, nadam se da će i javno zdravstvo krenuti u tom smjeru", rekao je Schafer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije