objavljeno istraživanje

Klimatske promjene prijetnja europskim skijalištima

skijanje
29.08.2023.
u 10:20

Oko polovice europskih skijališta prijeti visok rizik od nedostaka snijega ako prosječna globalna temperatura poraste za 2 stupnja Celzijevih, navodi se u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu "Nature Climate Change".

Klimatske promjene prijete budućnosti europskih skijališta, a novo istraživanje utvrdilo je da će čak i strojevi za umjetni snijeg samo djelomično moći nadoknaditi manjak prirodnog snijega. 

Oko polovice europskih skijališta prijeti visok rizik od nedostaka snijega ako prosječna globalna temperatura poraste za 2 stupnja Celzijevih, navodi se u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu "Nature Climate Change".

U slučaju da temperatura ovog stoljeća poraste za 3 stupnja, 91 posto europskih skijališta bilo bi izloženo riziku od premalo snijega za zimske sportove, javlja Hina. 

A ako temperatura poraste 4 stupnja, tada bi snijega manjkalo gotovo svim skijalištima u Europi. 

U Europi se nalazi gotovo polovica svih svjetskih skijališta. 

Istraživanje je obuhvatilo 2234 skijališta u 28 europskih zemalja.

Kada bi se globalnim naporima uspjelo ograničiti povećanje globalne temperature na 1,5 stupnjeva, kako je predviđeno Pariškim sporazumom, samo bi 32 posto skijališta bilo izloženo riziku od nedostatka snijega, po istraživanju. Taj udio smanjio bi se na 14 do 26 posto pomoću umjetnog snijega.

Osobito bi pogođene bile Alpe, po projekcijama iz istraživanja.

Uz globalno zagrijavanje od 3 stupnja, rizik od manjka snijega bez umjetnog snijega iznosio bi 100 posto u njemačkim Alpama, 94 posto u austrijskim, 93 posto u francuskim i 87 posto u švicarskim. 

Kada bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva, što je po mišljenju stručnjaka sve manje vjerojatno, rizik od nedostatka snijega u njemačkim Alpama iznosio bi 20 posto, u austrijskim 7 posto, u francuskim 4 posto, a u švicarskim 5 posto.

Skijališta bi trebala ulagati u strojeve za umjetni snijeg što bi im osiguralo pouzdanu zalihu snijega za dio godine u nekim područjima. 

No neki stručnjaci napominju da će to povećati potražnju za vodom i strujom te emisije stakleničkih plinova u skijalištima.

Autori istraživanja pozivaju da se preispita bi li neke regije trebale ostati ovisne o zimskom sportskom turizmu osobito s obzirom na veliku potrošnju energije i vode koji su već oskudni u nekim planinskim područjima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije