napokon

Kinezi uvedeni u posao, počela gradnja Pelješkog mosta

Ivo Čagalj/Pixsell
31.07.2018.
u 13:43

Također trenutačno radimo i drugu, treću i četvrtu fazu i nadamo se da će za četiri godine sve faze biti realizirane

Od ponedjeljka su i službeno počeli radovi na Pelješkom mostu. Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić u Stonu je predstavnicima tvrtke izvođača, China Road and Bridge Corporationa (CRBC), predao svu dokumentaciju, otvoren je dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao. 

Kinezi zadovoljni

– Dugo smo čekali početak radova i nakon ogromnog administrativnog posla, koji je obavljen, danas službeno počinje teći rok kineskim izvođačima – rekao je Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta. Rok za dovršetak Pelješkog mosta počeo je teći jučer i iznosi 36 mjeseci i 29 dana. Očekuje se da će strojevi i radnici na terenu biti vidljivi za oko mjesec dana. – Koncem kolovoza ili početkom rujna stići će oprema i brodovi s kojih će se raditi pripremni radovi. Ugovorom je predviđeno da je, s obzirom na promijenjen raster stupova u odnosu na stari projekt, obveza izvođača napraviti istražne radove na mjestima novih. Neke stvari moraju se obaviti s obzirom na to da je došlo do promjene projekta i to je predviđeno – pojasnio je Josip Škorić koji nije želio komentirati može li eventualna tužba Bosne i Hercegovine usporiti izgradnju mosta.– Mi smo operativci i radimo na projektu, a to je politička stvar – naglasio je Škorić.

Predstavnici kineske korporacije izrazili su zadovoljstvo jučerašnjim sastankom i uvođenjem u posao. – Uvedeni smo u posao, sjeli smo s klijentom i sve je u redu, sve teče u skladu s ugovorima koje ćemo i dalje poštovati – rekao je Lu Shengwei, predstavnik kineskog izvođača radova i naglasio kako će projekt biti napravljen na vrijeme i kvalitetno, uz angažiranje lokalnih tvrtki kao što uvijek rade u međunarodnim poslovima. Na sastanku s izvođačem radova bio je i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje EU projekata. – Od početka s Hrvatskim cestama radimo na dokumentacijama za nadmetanje i ovo uvođenje u radove je rezultat toga. Također trenutačno radimo i drugu, treću i četvrtu fazu i nadamo se da će za četiri godine sve faze biti realizirane. Što se tiče financiranja, mi smo isplatili Hrvatskim cestama 312 milijuna kuna predujma da bi se osigurao tok novca – rekao je Tomislav Petric. Ukupna vrijednost projekta je četiri milijarde kuna, a 2,7 milijardi kuna financira Europska unija. Napomenuo je da sve treba biti gotovo do kraja 2022. godine.

Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, odgovorio je na pitanje novinara planira li se i nastavak izgradnje autoceste do Dubrovnika da se to dogovara sa susjednim državama, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Uskoro i autocesta

– Nadam se da ćemo se uskoro naći i na otvaranju tih radova – rekao je Tomislav Mihotić. Na novinarsko pitanje o budućim potezima Bosne i Hercegovine što se tiče Pelješkog mosta, rekao je kako ne očekuju poteškoće. – S bosanskohercegovačkim vlastima imamo intenzivne razgovore oko niza problema. Nikakve posebne tenzije nisu se stvarale oko činjenice da počinjemo gradnju Pelješkog mosta. Jedno je što pišu mediji, a zadnji razgovori vođeni su prije deset do petnaest dana i nitko nije postavljao pitanje o pokretanju radova na Pelješkom mostu – rekao je Tomislav Mihotić.

Iz Sarajeva je, međutim, pristigla drukčija vijest: predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ponedjeljak je ocijenio, u izjavi dostavljenoj lokalnim medijima, kako početak gradnje Pelješkog mosta predstavlja “flagrantno kršenje suvereniteta” njegove zemlje te je najavio kako će biti poduzete odgovarajući koraci pred međunarodnim institucijama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?