pitanje tajvana

Kina odgovorila SAD-u: Spremni smo za rat, "kolika god da je cijena"

10.06.2022.
u 21:30

Kina neće oklijevati da pokrene rat ako Tajvan proglasi nezavisnost, rekao je u Pekingu glasnogovornik Ministarstva obrane poslije sastanka ministra obrane i njegovog američkog kolege u Singapuru.

„Ako se neko usudi da odvoji Tajvan od Kine, kineska vojska neće ni trenutak oklijevati da pokrene rat, kolika god da je cijena“, rekao je Vu Ćijan prenoseći izjavu ministra obrane Vej Fengea tijekom susreta s njegovim američkim kolegom Lyodom Austinom.

Dvojica ministara su se sukobila danas u Singapuru: Peking je obećao da će „razbiti“ svaki pokušaj Tajvana ka nezavisnosti, a Washington pozvao Kinu da prestane destabilizirati taj otok sa samoupravom.

Na sastanku u Singapuru tokom sigurnosnog foruma „Dijalog Šangrila“ američki ministar obrane Austin rekao je svom kineskom kolegi Veju Fengeu da Peking treba da se „uzdrži“ od svake nove destabilizirajuće akcije prema Tajvanu, priopćio je Pentagon.

Prema kineskom Ministarstvu obrane, Peking bi “razbio u tisuću komadića” svaki plan za proglašenjem nezavisnosti Tajvana.

Kineski ministar se žalio svom američkom kolegi u Singapuru zbog američke prodaje najnovijeg paketa oružja Tajvanu i upozorio na mogući sukob oko tog otoka s vlastitom samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijem.

Vei Fenge je rekao da američka prodaja oružja Tajvanu “ozbiljno podriva kineski suverenitet i njene sigurnosne interese”, prenijela je kineska televizija CCTV.

Tajvan se odcijepio od Kine tijekom građanskog rata 1949. i Kina prijeti da će upotrebiti silu da pripoji otok.

U najnovijem paketu oružja, procijenjenom na 120 milijuna dolara, SAD su objavile u srijedu da prodaju dijelove za brodove za tajvansku Ratnu mornaricu.

Austin je naglasio potrebu da se razumno upravlja konkurencijom i održe otvorene linije komunikacije, prema priopćenju američkog ministarstva obrane.

On je rekao da su SAD posvećene svojoj dugogodišnjoj politici prema Tajvanu, ponovo je potvrdio važnost mira i stabilnosti u toj oblasti i protivljenje jednostranim promjenama statusa quo, i pozvao Kinu da se uzdrži od daljih destabilizirajućih akcija prema Tajvanu, navelo je američko ministarstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije