SJEVERNOKOREJSKI DIKTATOR

Kim Jong Un prijeti Trumpu: 'Platit će visoku cijenu...'

Kim Jong Un
22.09.2017.
u 08:13

Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju "najžešću objavu rata u povijesti", ističe sjevernokorejski lider

Sjeverna Koreja razmotrit će mogućnost da protiv Sjedinjenih Država poduzme "najvišu razinu oštrih protumjera u povijesti" kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa "totalnim uništenjem", poručio jesjevernokorejski lider Kim Jong Un. 

Sjevernokorejski čelnik rijetko objavljuje priopćenja za javnost a u današnjem je javnom istupu poručio da je američki predsjednik "mentalno poremećen". Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju "najžešću objavu rata u povijesti", ističe sjevernokorejski lider, konstatirajući da Trumpov govor u utorak u Ujedinjenim narodima potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program "ispravan put".

Diplomacija je još moguća

Američki predsjednik nazvao je u utorak sjevernokorejskog lidera "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, a u četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Time je ipak prebacio naglasak s mogućih vojnih akcija na ekonomski pritisak. Po Trumpovom tumačenju, nova izvršna uredba predviđa dodatne ovlasti za poduzimanje mjera protiv kompanija i financijskih institucija koje financiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Te će mjere presjeći izvore prihoda kojima Sjeverna Koreja financira razvoj "najsmrtonosnijeg oružja poznatog čovječanstvu", tvrdi Trump. Upitan uoči sastanka s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima je li diplomacija još moguća, američki je predsjednik kimnuo u znak potvrde i odgovorio protupitanjem: "Zašto ne?".

Ne srljajte u rat

U kontekstu eskalacije napetosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je od čelnika da ne srljaju u rat a Južna Koreja, Rusija i Kina pozvale su na smirivanje napetosti.

Pyongjang se oglasio u petak. "Njegove riječi... nisu me uplašile niti zaustavile već su me uvjerile da je put koji sam izabrao ispravan i da ga moram slijediti do samog kraja", ustvrdio je sjevernokorejski lider Kim Jong Un u priopćenju koje je objavila službena novinska agencija KCNA.

"Kao čovjek koji predstavlja Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i u ime dostojanstva i časti moje države i naroda kao i moje vlastito, natjerat ću čovjeka koji obnaša dužnost vrhovnog zapovjednika oružanih snaga SAD-a da plati visoku cijenu za svoj govor", poručio je sjevernokorejski lider. Američki predsjednik suočit će se s "rezultatima koji će nadmašiti njegova očekivanja", kazao je Kim, ne precizirajući kakve mjere Sjeverna Koreja kani poduzeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?