istraživači upozorili

Kemikalije u pitkoj vodi uzrokuju tisuće smrtnih slučajeva od raka širom Europe

voda
Thinkstock
18.01.2020.
u 10:27

Rezultati istraživanja sugeriraju da trenutna izloženost THM-u u Europskoj uniji može dovesti do znatnog broja slučajeva raka mokraćnog mjehura, a koji bi se mogli izbjeći optimizacijom tretiranja pitke vode

Svake godine otkriva se da više od 6.500 slučajeva raka mokraćnog mjehura, što je otprilike pet posto svih slučajeva u Europi, prouzrokuje izloženost trihalometanima (THM) u pitkoj vodi, ali čini se da nitko ne obraća pozornost na to, upozoravaju istraživači koji su objedinili podatke 26 europskih zemalja.

Iako se nisu mogli dobiti točni podaci za Bugarsku i Rumuniju, projekt istraživanja povezanosti THM-a u pitkoj vodi sa smrtnim slučajevima obuhvatio je 75 posto ukupnog stanovništva Europske unije, piše Klix.ba. 

Trenutne prosječne razine THM-a u pitkoj vodi u cijeloj EU je ispod granica europskih regulatora, dok su maksimalna prekoračenja zabilježena u devet europskih zemalja.

Kako se navodi u istraživanju, rezultati sugeriraju da trenutna izloženost THM-u u Europskoj uniji može dovesti do znatnog broja slučajeva raka mokraćnog mjehura, a koji bi se mogli izbjeći optimizacijom tretiranja pitke vode, prenosi Russia Today.

Glavne napore u smanjenju razine THM-a, kažu istraživači, treba uložiti u zemljama s najvećim udjelom prekoračenja trihalometana u vodi.

Trihalometani su grupa kemijskih elemenata koji nastaju reakcijom organske supstitucije sa klorom. Otkriveni su proučavanjem povećanog broja oboljevanja od malignih bolesti u pojedinim dijelovima SAD-a.

Trihalometani su ustvari nusprodukti dezinfekcije i stvaraju se kada klor u vodi reagira s otopljenim organskim kemikalijama. Zbog njihove toksične prirode u vodi za piće, svaka pronađena prisutnost trihalometana je neprihvatljiva.

Međutim, trihalometani su danas postali sastavni dio pitke vode zbog čega ga smatraju glavnim uzročnikom smrtonosnih oboljenja kakvo može biti teški oblik raka mokraćnog mjehura.

U 2016. godini kod 135.000 ljudi u EU dijagnosticiran je rak mokraćnog mjehura. Inače, ova bolest izlječiva je jednostavnim kirurškim zahvatom sve dok se ne proširi na ostale dijelove tijela. Neki dokazi upućuju na to da pogađa muškarce više od žena, iako se to može svesti na razlike u načinu života, kao što je pušenje cigareta.

Zemlje s najvećim postotkom slučajeva raka mokraćnog mjehura koji se mogu pripisati izloženosti THM-u pitkoj vodi su Cipar (23 posto), Malta (18 posto) i Irska (17 posto). Drugim riječima, 23 od stotinu stanovnika Cipra kojima je dijagnosticiran rak u određenoj godini vjerojatno je prouzročen kemikalijama iz pitke vode.

U međuvremenu, najveći broj smrtnih slučajeva zbog raka mokraćnog mjehura dogodio se u Španjolskoj, 1.482 slučaja, te u Ujedinjenom Kraljevstvu 1.356 slučajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije