morate se pridržavati pravila

Kazna i do 1.000 eura: Koje zastave u Njemačkoj smijete isticati na prozoru ili balkonu, a koje ne

zastave
Fenix (SIM)
20.06.2024.
u 08:22

Stanarima je dopušteno istaknuti zastavu na svojim prozorima ili balkonskim ogradama koje pripadaju njihovom stanu, dokle god nema kriminalnog ili uvredljivog sadržaja ili bedževa

Isticati zastave privatno na prozoru ili balkonu – je li to u dopušteno svima i u svakom slučaju u Njemačkoj? Nije ni blizu. Morate se pridržavati nekoliko pravila.

Naime, zabranjene su zastave s ekstremističkim referencama, kao i službene zastave bez autorizacije. Vlasnici kuća mogu postaviti stupove za zastave, ali ponekad su potrebne i dozvole. Stanarima je dopušteno isticati zastave bez kriminalnih simbola, a stanodavci mogu nametnuti ograničenja, piše Fenix-magazin.

Gdje se mogu vijoriti zastave?

Stanarima je dopušteno istaknuti zastavu na svojim prozorima ili balkonskim ogradama koje pripadaju njihovom stanu, dokle god nema kriminalnog ili uvredljivog sadržaja ili bedževa, kaže Jutta Hartmann iz Njemačke udruge stanara, prenosi njemački T-online.

Međutim, stanodavac može navesti posebne zahtjeve u ugovoru o najmu. – Iz vizualnih razloga, on može odrediti da zastave nisu dopuštene na balkonu, objašnjava Hartmann.

Kako smijete postaviti zastave?

Ako želite pričvrstiti odgovarajući nosač, morate paziti da ne oštetite strukturu zgrade. Preporučljivo je prethodno pitati stanodavca.

Osim toga, zastava ne smije zaklanjati pogled susjednim stanarima ili oštetiti njihove balkonske biljke. Nadalje, zastavu treba dobro pričvrstiti kako se ne bi srušila i ugrozila pješake.

Vlasnicima kuća općenito je zakonski dopušteno postaviti stup za zastavu na svom posjedu, primjerice u vrtu, i na njemu izvjesiti zastave, čak i ako se to vlasniku susjednog posjeda ne sviđa. Ako želite postaviti nosač za zastavu, prvo biste trebali provjeriti s nadležnim tijelima ima li propisa.

U nekim njemačkim saveznim zemljama potrebna je dozvola za postavljanje stupa za zastavu. No, ako je manja od 10 metara, za ugradnju često nije potrebna dozvola. Osim veličine, zastava koja se izvjesi također igra ulogu u tome je li potrebna dozvola ili ne. Ako, primjerice, zastava prikazuje reklamu za tvrtku ili marku, potrebno je odobrenje. Odobrenje možete dobiti od graditeljske uprave vaše općine.

Situacija je drugačija u zakupljenom parcelom u vrtu: vlasnici vrta svakako moraju prethodno dobiti suglasnost stanodavca.

Koje su državne zastave dopuštene?

Njemačka zastava

U načelu vam je dopušteno privatno istaknuti zastavu Savezne Republike Njemačke u jednostavnoj crnoj, crvenoj i zlatnoj boji. Ali ako je prikazan i grb – na primjer savezne države, savezni štit ili savezni orao – moglo bi doći do problema. Ove službene zastave saveznih vlasti (savezna službena zastava) smiju koristiti samo oni sami. Svatko tko to zanemari čini upravni prekršaj i mora očekivati novčanu kaznu do 1.000 eura.

Tijekom velikih sportskih događaja kao što je Europsko prvenstvo u nogometu općenito ne morate očekivati nikakve pravne posljedice. Ovdje se tolerira tzv. savezna zastava s grbom kao “društveno primjerena”.

Zastava DDR-a

Čak i ako među pravnicima postoji polemika o tome je li DDR bio nepravedna država: pravno je bezopasno privatno isticati crno-crvenu i zlatnu zastavu s državnim grbom. Grb DDR-a sastoji se od čekića i šestara okruženih vijencem pšenice – kao simbolom saveza radnika, zemljoradnika i inteligencije.

Ostale zemlje

Zastave drugih zemalja također se mogu privatno vijoriti u Njemačkoj. Ovdje je također važno da se koristi neutralna verzija bez dodatnih simbola ili grbova.

Odvjetnici preporučuju da se prethodno informirate dopušta li dotična država da svoju nacionalnu zastavu nosite izvan njenih državnih granica.

Koje su druge zastave dopuštene?

No, postoje zastave za koje je, primjerice, sudskim rješenjima moralo biti razjašnjeno smiju li se vijoriti privatno ili ne. Stanodavci mogu zabraniti neke zastave, ali moraju imati dobar razlog za to.

Uobičajeni argument stanodavca “smetnja vida kuće” vjerojatno će se prvenstveno primijeniti ako se visokokvalitetna nekretnina nalazi izravno na bulevaru, a ne ako balkon gleda na dvorište.

Gusarska zastava

U teoriji, možete privatno postaviti zastavu Jolly Rogera, poznatog kao Gusarska zastava ili Zastava lubanje. Međutim, ako ste podstanar u stambenoj zgradi, vašem stanodavcu se ova ideja možda neće svidjeti – i on vas može tužiti.

Obitelj iz Chemnitza uspješno se obranila od gazdine zabrane isticanja gusarske zastave. Bojao se da će lubanja s povezom na oku odvratiti potencijalne stanare. Tražio je i odštetu od stanara. U prvi mah je bio u pravu. Međutim, u žalbenom postupku, Regionalni sud u Chemnitzu odlučio je da je zastava bezopasna.

Zastava duginih boja

Smatra se simbolom lezbijskog, gej, biseksualnog i transrodnog pokreta (LGBT) i predstavlja toleranciju, prihvaćanje i različitost stilova života. Obično se postavi na prozoru tijekom ljetnih mjeseci kada se u Njemačkoj slavi CSD. Međutim, u prošlosti je bilo nekoliko primjera da su stanodavci zabranili zastavu duginih boja.

– Budući da zastava duginih boja ne pokazuje nikakav kriminalni ili uvredljivi sadržaj, “može se izvjesiti u stanu, ali i na prozoru”, kaže Jutta Hartmann.

Oni koji postavljaju bilo kakvu zastavu, moraju se pridržavati smjernica. – Općenito, sa zastavom se mora postupati na takav način da se očuva dignitet državnog simbola, stoji u domaćem protokolu savezne vlade. Prema tome, zastava se ne smije vijoriti naopako, piše Fenix-magazin.

Koje su državne zastave zabranjene?

Međutim, u Njemačkoj je zabranjeno vijoriti zastave koje imaju veze s nacionalsocijalizmom ili političkim ekstremizmom ili koje sadrže odgovarajuće simbole. Tu spadaju, među ostalima, zastava s kukastim križem i ratna zastava Reicha (sa svastikom u sredini). Javno isticanje ratne zastave Reicha, čak i bez svastike,  smatra se “kršenjem javnog reda”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije