S 15 NA 13,5 GODINA

Kapetanu Draganu Vrhovni sud umanjio kaznu za ratne zločine

Miranda Čikotić/PIXSELL
Autori: Hina, Ivana Jakelić
06.07.2018.
u 13:28

Neznatno je umanjena prvostupanjska presuda kojom ga je Županijski sud u Splitu bio osudio na 15 godina zatvora

Vrhovni sud djelomično je uvažio žalbu Dragana Vasiljkovića, zvanog 'kapetan Dragan', te je preinačio činjenični i pravni opis i odluku o kazni. 

Odlukom Vrhovnog suda Vasiljković je pravomoćno sada osuđen na 13,5 godina zatvora, čime mu je neznatno umanjena prvostupanjska presuda kojom ga je Županijski sud u Splitu bio osudio na 15 godina zatvora.  

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tijekom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. 

Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar. Hrvatska je više od 10 godina vodila borbu za njegovo izručenje iz Australije gdje je živio pod imenom Daniel Snowden i radio kao trener golfa. 

Od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije