AFERA POTRESA SAD

Kako je mladi vojnik Nacionalne garde otkrio tajne Pentagona: 'Dobro je znao što radi'

Jack Teixeir
WCVB-TV/REUTERS
14.04.2023.
u 08:00

Pripadnik američke Nacionalne garde na internetu je htio impresionirati prijatelje, a na kraju je šokirao SAD i Ukrajinu

Američka špijunska saga dobila je novu epizodu kada su američke vlasti uhitile 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde države Massachusetts Jacka Teixeiru. Njega izravno dovode u vezu s curenjem povjerljivih dokumenata američkih obavještajaca koji su cijelom svijetu razotkrili što Washington doista misli o ukrajinskim vojnim kapacitetima te da zemlja aktivno špijunira i saveznike i geopolitičke suparnike. Nakon što se posljednjih dana američka javnost primarno bavila sadržajem tih dokumenata, danas je glavna priča bila potraga za čovjekom koji ih je na internetu objavio.

Bidenov problem

Više agenata FBI-ja naoružanih puškama upalo je na posjed Jacka Teixeire u gradiću Dightonu, koji broji osam tisuća stanovnika, te su ga uhitili nekoliko sati nakon što je The New York Times (NYT) objavio njegov identitet. Smatra se da je ovaj mladić bio jedan od lidera internetske grupe pod imenom Thug Shaker Central u kojoj je sudjelovalo 20 do 30 ljudi, većinom mladih muškaraca koji su razgovarali o vojnim temama. Okupljali su se na platformi Discord koja je popularna među igračima videoigara. Neki su novinari zato i nazvali cijeli slučaj "Discord Leaks".

 

 

 

Teixeira je bio zaposlen u obavještajnom sektoru zračnih snaga Nacionalne garde Massachusettsa. Nacionalna garda okuplja pričuvne snage američke vojske, i svaka savezna država u zemlji ima svoje trupe. Činjenica da je mladić imao pristup nekima od strogo povjerljivih dokumenata američke vojske, i da ih je mogao lako objaviti na internetu, dobrano je zatresla američku javnost, a samoj vladi nanijela je veliku sramotu. Nacionalna garda ima neke dužnosti pružanja obavještajne podrške za združeni stožer američke vojske što bi mogao biti način na koji je mladić došao u posjed nekih od ključnih obavještajnih dokumenata, piše The Washington Post.

– Objavljivanje povjerljivih informacija namjerni je kriminalni čin. Važno je razumjeti da imamo stroge smjernice za tretiranje povjerljivih i osjetljivih informacija – rekao je glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder. FBI je sinoć priopćio da nastavlja pretraživati dom osumnjičenika, i da njegovo brzo uhićenje pokazuje da su službe predane da odgovornima drže sve koji izdaju povjerenje koje im je povjerila država.

Sami sudionici internetskih platformi na kojima je Teixeira objavljivao dokumente rekli su za više američkih medija da on to nije radio zato što je bio ruski ili ukrajinski špijun, već zato što je svoje internetske sugovornike pokušavao impresionirati. Istodobno je NYT objavio da je vidio dosad već najmanje 300 dokumenata koji su procurili u javnost, od kojih je samo dio njih završio u dosadašnjim medijskim izvješćima, što sugerira da bi cijeli slučaj mogao za američke vlasti biti sramota većih razmjera, i s većim negativnim publicitetom, nego što su se nadali.

Američki predsjednik Joe Biden, čija se vlada nalazi na meti kritika zbog špijuniranja američkih saveznika što se vidi po objavljenim dokumentima, rekao je ranije tijekom četvrtka da se istraga primiče svom kraju. No, iako je predsjednik rekao da u samim dokumentima i nema previše "novih" podataka, svjetskoj javnosti postale su dostupne tajne iz više zemalja, između ostalog i sumnje američkih vlasti u kapacitete ukrajinske vojske da uspješno izvedu najavljivani protunapad. Reuters je također izvijestio i o dokumentima koji pokazuju da je Srbija prodala oružje Ukrajini, ili da to namjerava učiniti, iako Beograd demantira te navode. Također se iz objavljenih dokumenata vide i karte ukrajinske protuzračne obrane, kao i povjerljivi razgovori dužnosnika američkih saveznika, od Izraela, do Ukrajine i Južne Koreje.

 

FBI arrests U.S. Air Force National Guard employee over the leaks online of classified U.S. documents

Foto: WCVB-TV/REUTERS

 

Vlasti su počele istraživati objavljene dokumente tek nakon što su oni dospjeli na otvoreni dio interneta. Američki mediji izvještavaju da je Teixeira objavljivao povjerljive informacije za svoju grupu prijatelja na zatvorenoj internetskoj platformi na kojoj su sudjelovali samo mladići koji su se međusobno zbližili tijekom pandemije. Radio je to kako bi ih impresionirao i ukazao im na važnost praćenja međunarodnih događaja. To je radio u rasponu od više mjeseci, ali na kraju je jedan drugi mladić te dokumente preuzeo i objavio na javnim internetskim domenama. Tako su oni postali dostupni svjetskoj javnosti, a Teixeira je danas završio na naslovnicama medija.

'Znao je što radi'

Nekoliko sati prije nego mu je otkriven identitet, Washington Post objavio je priču o mladiću nazvanom 'OG' kojeg su njegovi sugovornici na Discordu imenovali kao osobu koja je objavila podatke. Tada javno još nije bio poznat identitet Teixeire.

– On je u formi. Snažan je, naoružan, obučen. Otprilike sve što biste očekivali kad biste bili dio nekog ludog filma – opisao ga je jedan od mladića. Također, prema raspoloživim snimkama, OG je vrlo militantan, rasističkih i antisemitskih tendencija.

– Pametan je. Znao je što radi kada je objavio ove dokumente, naravno. To nisu bila slučajna i bilo kakva curenja – otkrio je novinama jedan od članova grupe na Discordu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije