novi način života

Jill Biden modernizirat će ulogu prve dame: Zadržat će posao profesorice

19.01.2021.
u 08:14

Biden je također profesorica, majka, baka i stijena koja tjera Bidena naprijed nakon tragedije koja ga je pogodila prije gotovo pet desetljeća.

Sa svjetlima političke pozornice Jill Biden dobro je upoznata, a ako nakon pobjede njezina supruga Joea, bivša druga američka dama imat će priliku modernizirati ulogu prve dame za 21. stoljeće tako što će zadržati posao profesorice. 

"Većina Amerikanki usklađuje poslovni i privatni život, ali prvim damama to nikada nije bilo dopušteno", rekla je Katherine Jellison, profesorica povijesti sa Sveučilišta Ohio.

"Međutim, možda je došlo vrijeme da se više Amerikanaca osjeća ugodno s prvom damom koja nije 24 sata dnevno na raspolaganju u Bijeloj kući."

Jill Biden godinama je pouzdana savjetnica osam godina starijem suprugu. 

Očekuje se da će kao prva dama raditi na području obrazovanja i ponovno pokrenuti Udružene snage, misiju okupljanja oko vojnih obitelji koju je zajedno s Michelle Obamom inicirala 2011. 

Biden je također profesorica, majka, baka i stijena koja tjera Bidena naprijed nakon tragedije koja ga je pogodila prije gotovo pet desetljeća. 

Neizmjerno čvrsta

Joeu Bidenu se 1972. dogodilo nezamislivo - supruga i kći poginule su mu u prometnoj nesreći. Ostao je sam s dvojicom sinova koji su bili ozlijeđeni.   

Jill Jacobs rođena je 1951. godine i odrasla je u predgrađu Philadelphije. Njezin otac je od šalterskog službenika u banci postao njezin upravitelj, a majka joj je bila domaćica.

Jill se razvodila od svog prvog supruga kada je upoznala Bidena, udovca koji je svakodnevno putovao iz Delawarea u Washington gdje je radio kao američki senator. 

Par se vjenčao 1977., a Jill je postala "mama" njegovim sinovima Hunteru i Beau. Bidenovi imaju kćer Ashley, rođenu 1981. 

Dok je podizala obitelj, Biden je stekla dvije magistarske diplome. Ima i doktorat u području obrazovanja, a sada predaje na veleučilištu u Virginiji. 

Par je otad prošao njegove dvije neuspjele predsjedničke kandidature, osam potpredsjedničkih godina i smrt sina Beaua nakon bitke s rakom. 

"Ona nas je osovila na noge", rekao je Biden u video poruci u kolovozu na demokratskoj konvenciji dok je opisivao koliki Jill ima utjecaj na obitelj obilježenu tragedijom. "Neizmjerno je čvrsta i odana", rekao je. 

Mala djela suosjećanja

Biden je postala druga dama 2009. kada je njezin suprug postao potpredsjednik u mandatu Baracka Obame. Sudjelovala je na važnim događanjima s prvom damom Michelle Obamom i izvještila se u javnim nastupima. 

I sad, u trećoj Bidenovoj utrci za Bijelu kuću, Jill je jedna od njegovih najučinkovitijih i najsnažnijih zamjena. 

Neumorno je provodila kampanju svog supruga, obišla Iowu i New Hampshire te izborne bojišnice poput Floride i Michigana, većinom na manjim događajima. 

Često predstavlja svog supruga kao kandidata koji najbolje odgovara ne samo umjerenim demokratima, već i neovisnima te republikancima koji su razočarani Trumpom. 

U ožujku se našla u ulozi zaštitnika na događaju u Los Angelesu kada je dramatično obranila svog supruga od dvojice prosvjednika koji su nasrnuli na njega na pozornici.

"Dobro smo", rekla je smirenim glasom.

U svom govoru na konvenciji iz učionice srednje škole u Wilmingtonu, gdje je predavala engleski devedesetih, istaknula je karakter, sposobnost i srce svoga supruga. 

Poručila je da je njezin suprug čvrst u nedaćama, a vjeruje da je to kvaliteta koja ga može povezati s milijunima američkih obitelji koje pate zbog pandemije, masovnih otpuštanja i rasnih napetosti.

"Kako sastaviš slomljenu obitelj? Na isti način na koji sastaviš cijelu naciju", rekla je Biden. "Ljubavlju, razumijevanjem i malim djelima suosjećanja. Hrabrošću. Nepokolebljivom vjerom", dodala je bivša druga dama. 

Jačanje uloge prve dame 

Biden, koja je žestoko štitila obitelj tijekom suprugove karijere, pripremila se za napade Trumpa i njegovih saveznika.

Sada se može pripremati za četiri godine u Bijeloj kući i užurban raspored predavanja i dužnosti u istočnom krilu. 

"Ako Biden nastavi predavati, ona će zauvijek promijeniti očekivanja i limitiranost ove pozicije", rekla je za AFP Kate Andersen Brower, autorica knjige "First Women: The Grace & Power of America's Modern First Ladies". 

"Mislim da bi moglo biti izazovno uskladiti posao i goleme obaveze prve dame, ali jednako tako mislim da će proširiti naše vidike o tome za što su sposobne prve dame", rekla je Brower.

Jellison je upozorila da bi se Biden mogla suočiti s otporom onih koji žele tradicionalniju prvu damu, ali se slaže da je stiglo vrijeme za promjene.

"Jednom ćemo sigurno imati prvog 'gospodina' Amerike i ne vjerujem da će itko očekivati od njega da se odrekne svog posla", rekla je Brower. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?