sadrži "bitne nedostatke"

Jemenski pobunjenici ocijenili da je UN-ov mirovni plan temelj za pregovore

sadrži "bitne nedostatke"
FAH
30.10.2016.
u 21:51

Jemenski pobunjenici su ocijenili da je UN-ov mirovni plan polazište za pregovore, ali da sadrži "bitne nedostatke" o kojima žele razgovarati s UN-ovim posrednikom koji će ovih dana posjetiti Sanu.

Smjernice koje je predložio UN-ov posrednik Ismail Uld Šeik Ahmed kako bi se zaustavio 19-mjesečni rat u Jemenu, "je polazište za buduće pregovore koji će (...) ovih dana početi u Sani", piše pregovaračko izaslanstvo u priopćenju.

Izaslanstvo ipak dodaje da dokument, koji je dobilo 24. listopada, "sadrži bitne nedostatke", a napose se ne spominju "potpuni prekid rata" i "ukidanje blokade" na teritorijima pod kontrolom pobunjenika, navodi se u priopćenju.

Jemenski predsjednik Abedrabo Mansur Hadi odbacio je u subotu mirovni prijedlog UN-ova izaslanika Ismaila Ulda Šeika Ahmeda kojim se želi prekinuti rat u toj zemlji, rekao je izvor blizak jemenskom predsjedniku.

Hadi negativno o planu

Hadi je "primio Ulda Šeika Ahmeda i odbio je prihvatiti UN-ov prijedlog" koju mu je izaslanik dao, rekao je izvor.

Hadi je ocijenio da plan "samo otvara vrata za nove patnje i rat i da nije plan za mir", priopćila je vlada.

Pobunjenici koje podržava Iran zauzeli su Sanu u rujnu 2014. i potjerali Hadija i vladu koja se preselila u Aden. Hadi se pak sklonio u Rijad.

Njegove pristaše bore se protiv pobunjenika uz potporu Saudijske Arabije od ožujka 2015. godine.

U sukobu u Jemenu od ožujka 2015. poginulo je gotovo 7000 ljudi, a više od 35.000 je ozlijeđeno. Tri milijuna ljudi je raseljeno, a milijunima treba pomoć u hrani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije