POGORŠANJE ODNOSA

Je li na pomolu udar SAD-a na Orbana? Njegovim bliskim suradnicima pripremaju sankcije

Viktor Orbán
BERNADETT SZABO/REUTERS
14.04.2023.
u 08:14

Ovog su tjedna procurili dokumenti Pentagona, temeljeni na obavještajnim podacima, a u njima je navodno bio i podatak da je mađarski premijer opisao SAD kao jednog od tri najveća protivnika svoje stranke.

Dvostranačka skupina u Kongresu priprema nacrt američkih sankcija koje bi bile usmjerene na vodeće mađarske političke ličnosti povezane s vladom Viktora Orbána. Prijedlogom zakona o sankcijama bi se imenovali bivši dužnosnici i pristaše vlade, uglavnom povezani sa strankom Fidesz premijera Orbána.

Zakon je u pripremi od prošle godine i očekuje se da će sljedeći mjesec ići pred Kongres gdje će vjerojatno dobiti široku podršku, prema dužnosnicima upoznatim s procesom izrade, javlja Guardian.

Nacrt zakona o sankcijama, o kojem je prvi izvijestio Radio Slobodna Europa, izrađuje se u vrijeme stalnog pogoršanja odnosa između Washingtona i Budimpešte.

Orbán je bio blizak politički saveznik Donalda Trumpa, a Fidesz održava jake veze s tvrdokornim američkim konzervativcima. Ovog su tjedna procurili dokumenti Pentagona, temeljeni na obavještajnim podacima, a u njima je navodno bio i podatak da je mađarski premijer opisao SAD kao jednog od tri najveća protivnika svoje stranke.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije