POLITIKA I DIPLOMACIJA U 21. STOLJEĆU

Japan i SAD sklopili savez za obranu od napada iz svemira

Reuters/Pixsell
13.01.2023.
u 07:26

Washington i Tokio ističu da Kina predstavlja najveći strateški izazov regionalnoj sigurnosti

Iz Sjedinjenih Država i Japana u više su navrata proteklih mjeseci isticali da Kina predstavlja najveći strateški izazov regionalnoj sigurnosti s kojom se te zemlje suočavaju. To se posebno isticalo otkako Peking sve glasnije ponavlja da je otok Tajvan dio Kine, zbog čega su prošle godine bile pokrenute i masovne vojne vježbe kineske vojske.

Upravo o tome bilo je riječi i u srijedu na sastanku državnog tajnika SAD-a Antonyja Blinkena i njegova japanskog kolege Yoshimasoma Hayashija, koji su nakon sastanka u Washingtonu rekli da bi napad iz svemira pokrenuo njihov sigurnosni sporazum. Složili su se da bi se dvije države u slučaju napada "prema svemiru, iz svemira i unutar njega" mogle pozvati na članak 5. njihova sigurnosnog sporazuma koji precizira da napad na jednoga od saveznika predstavlja napad na oba.

Kako je rečeno, SAD snažno podržava planove Japana o jačanju svoje obrane uključujući i mogućnost napada na neprijateljske baze ako vjeruju da je napad neizbježan. Inače, sastanak Blinken – Hayashi, na kojem su sudjelovali i ministri obrane dviju država, dolazi nakon što je Japan najavio svoje najveće vojno jačanje još od Drugoga svjetskog rata. Tada su iz Tokija najavili i planove za stjecanje sposobnosti provedbe protuudara na neprijateljske baze.

Zbog kineske politike, ali i prijetnje iz Sjeverne Koreje, čelnici Japana najavili su da će udvostručiti izdvajanja za obranu na dva posto bruto domaćeg proizvoda u 2027. godini, čime bi se uskladili sa zemljama NATO-a, ali i najavili kupnju modernog američkog naoružanja uključujući krstareće rakete Tomahawk.

U zajedničkoj izjavi ministara rečeno je kako su se složili da kineska vanjska politika nastoji promijeniti međunarodni poredak u svoju korist te da za te potrebe koriste rastuću političku, gospodarsku, tehnološku i vojnu moć.

Hayashi je rekao i da SAD i Japan dijele istu viziju moderniziranog saveza kako bi stekli poziciju za pobjedu u novoj eri strateškog natjecanja kao i da su se složili o agilnijoj marinskoj postrojbi na otoku Okinawi kao odgovoru za hitne slučajeve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije