Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Janša kazao da je prerano za vraćanje učenika u škole

06. siječnja 2021. u 17:04 0 komentara 14 prikaza
skola

U Sloveniji još nema uvjeta za okončanje nastavne "na daljinu" i povratak učenika u razrede, rekao je slovenski premijer Janez Janša u srijedu na sastanku s ravnateljima škola.

Po Janšinim riječima i dalje je na snazi procjena vlade i epidemiologa da djelomično "otvaranje" razreda dolazi u tek u epidemiološkoj situaciji kad sedmodnevna incidencija novih zaraza na sto tisuća stanovnika padne na manje od tisuću i kad manje od tisuću oboljelih od Covida-19  bude u bolnicama.

Taj uvjet za sada ne ispunjava ni Slovenija u cjelini niti neka od regija, kazao je Janša.

Budu li se svi pridržavali protuepidemijskih mjera, to bi se moglo očekivati tek krajem ovog mjeseca, rekao je.

U slučaju da se to postigne, "otvorili" bi se samo vrtići za djecu i nastava u osnovnim školama za polaznike prva tri razreda.

Za otvaranje viših razreda osnovne škola i srednjih škola trebalo bi počekati još više, upozorio je ravnatelje škola na sastanku slovenski premijer.

Ako bi se išlo u prerano otvaranje obrazovnog procesa, što neki zaposleni u obrazovanju očekuju, to bi predstavljalo prevelik zdravstveni rizik i nakon dva tjedna mogla bi se ponoviti negativna situacija s mnogo zaraza u školama, te produženje rada u formatu on-line za još nekoliko mjeseci, rekao je.

U slučaju otvaranja škola Janša inzistira na strogom epidemiološkom okviru i držanju djece u izoliranim "balonima" kako ne bi dolazilo do miješanja djece iz različitih odjela i grupa, a što bi uzrokovalo širenje virusa u populaciji.

No, ravnatelji škola i pedagozi na sastanku su Janši i vladi iznijeli i kritičke opaske na navodno prerano zatvaranje škola i uvođenje nastave online, te nedostatak komunikacije sa strukom jer su vlada i njezini epidemiolozi mjere donosili bez konzultacija sa zainteresiranima.

Iznijeli su i sumnju da će škole nakon otvaranja biti u stanju preuzeti odgovornost za održavanje propisanih protuepidemijskih mjera, kako zbog prostornih ograničenja po čemu se škole jako razlikuju, tako i zbog nemogućnosti da se djeca i učenici iz različitih "balona" drže pod kontrolom izvan učionica, odnosno u zajedničkim prostorima i ispred škole, te na putu kući.

Ipak, predstavnici pedagoškog sindikata iznijeli su na sastanku s vladom brojne kritičke opaske, ali uz apel da se što prije osigura povratak na nastavu u fizičkom obliku.

Apeliraju i da vlada osigura sigurno izvođenje nastave kad do toga dođe te da sama preuzme odgovornost da škole imaju uvjete da predviđeni epidemiološki okvir za sustav obrazovanja bude i provediv u praksi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.