Primirje nije dugo trajalo

Izraelski avioni opet gađali Hamasove ciljeve u Gazi

hamas izrael palestina
Reuters/Pixsell
19.06.2021.
u 10:40

Krhko primirje između Izraelaca i Palestinaca nije dugo trajalo. Ono je stupilo na snagu nakon jedanaest dana sukoba između militantnih Palestinaca u Pojasu Gaze i izraelske vojske, u petak ujutro 21.svibnja. Izraelsko zrakoplovstvo ponovo je u noći na petak gađalo ciljeve islamističkog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da su njezini borbeni zrakoplovi gađali položaje Hamasa u Pojasu Gaze kao odgovor na puštanje zapaljivih balona nešto ranije u četvrtak koji su izazvali velike požare u šumi i na poljoprivrednom zemljištu na teritoriju koji graniči s Pojasom Gaze kao i vojni položaj za ispaljivanje raketa u Khan Younesu, na jugu Pojasa Gaze.

Ovo je drugi niz izraelskih zračnih udara u Pojasu Gaze od početka tjedna i završetka Jedanaestodnevnog rata, od 10. do 21. svibnja 2021.

Vrući telefoni odmah su proradili na relaciji Egipat – SAD pokušavajući na različite načine ograničiti sukobe kako ne bi došlo do njihovih eskalacija. Izvjesno je da je novoizabrani izraelski premijer Naftali Bennett, predsjednik ultranacionalističke stranke Yamine, htio pokazati da je on odlučniji od svog prethodnika Benjamina Netanyahua koji ih je optužio da se oni neće moći suprotstaviti Hamasu.

Tim je napadom Naftali Bennett obistinio svoj govor nakon što je bio izabran za premijera kazavši da je spreman ponovno ući u rat s Hamasom, ali i s libanonskim Hezbollahom ako s njihove strane bude provokacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?