ZAUZIMANJE STRATEŠKIH POZICIJA

Izraelska vojska ulazi u Siriju kako bi blokirala Hezbollah

05.11.2017.
u 10:16

U Tel Avivu su svjesni da bi ostanak Hezbollaha na njihovim granicama bio stalna opasnost od mogućeg napada na dvije fronte

Nakon niza izraelskih zračnih udara na Siriju kojima su, kako tvrdi Izrael, meta napada bila skladišta naoružanja koje je trebalo ići libanonskom Hezbollahu, Izraelci se ozbiljno pripremaju za moguću kopnenu akciju na teritorij Sirije kako bi „zaštitili svoje područje na Golanskoj visoravni“ nakon što je u selu Hader, koje se nalazi oko četiri kilometra od granice, eksplodirala autobomba koja je ubila devet osoba, a ranila dvadeset i tri.

Ozbiljna prijetnja

Odgovornost za napad preuzela je Fronta Al-Nusra, koja je povezana s Al-Qa’idom. Iako Izraelci tvrde kako je moguća kopnena vojna akcija kako bi osigurala granice Izraela, analitičari su uvjereni kako bi takva vrsta vojne operacije bila usmjerena, zapravo, protiv Hezbollaha koji je postao izuzetno opasan za izraelsku državu. Kako je rat u Siriji pri kraju, Hezbollah je svaki dan sve jači. Sve je jasnije da je Hezbollah, u savezu s Iranom, veliki pobjednik rata u Siriji. Od početne funkcije iranskog vojnog krila znatno su profitirali, jer je Iranu najprije cilj bio zadržati Siriju kao važan i jedini saveznik u regiji, no tijekom rata se pojavio novi cilj, a to je neprekidni kopneni put do Libije preko Iraka i Sirije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nekoliko je navrata zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da udalji pripadnike Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde 40 kilometara od izraelske granice i da ruske snage budu tampon-zona između tih snaga i Izraela, međutim, Putin nije imao razumijevanja za Netanyahua. Izrael ozbiljno shvaća prijetnju Hezbollaha, koji je u nekoliko navrata nanio težak udarac izraelskoj vojsci, a posebno 2006. godine. S obzirom na to da je Hezbollah prisutan u Siriji, u kojoj će po svemu sudeći ostati dulje vrijeme, za Izrael geostrateški postoji opasnosti jer bi mogao biti napadnut ne samo s libanonskog juga nego i sa sirijske zapadne granice. Tako bi se način crta bojišnice udvostručila. Prije nekoliko mjeseci čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah Izraelu je uputio oštre prijetnje.

Ako Izrael napadne Libanon ili Siriju, „stotine tisuća” arapskih i muslimanskih boraca bile bi spremne uzvratiti udarac. U slučaju takvog napada pitanje je „bi li ta borba bila ograničena samo na Libanon, Izrael ili Siriju”.

Istodobno je zaprijetio da bi Hezbollah mogao napasti izraelski atomski reaktor kod Dimone.

Preventivni udar

Prije toga je kao mogući cilj navedeno skladište amonijaka kod Haife. Eksplozija tog skladišta imala bi nesagledive posljedice za grad i njegovo stanovništvo. To je u Izraelu izazvalo raspravu o premještanju skladišta u sigurnije područje.

Zbog toga Izraelci žele izvesti preventivnu kopnenu vojnu operaciju u Siriji koja bi udaljila borce libanonskog Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde od njihovih granica. Pitanje je kako će reagirati sirijska vojska ili borci Hezbollaha na moguću izraelsku vojnu kopnenu akciju te prijeti li Bliskom istoku novi rat između Libanon, Sirije i Izraela.   

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije