Ne želi sudjelovati u okupaciji:

Izraelka podigla prašinu nakon odbijanja da služi vojsku

vojska
29.01.2016.
u 10:24

Devetnaestogodišnjakinja koja je prije mjesec dana odbila da služi izraelsku vojsku (IDF) će nakon 20 dana pritvora konačno biti puštena, što je izazvalo žustru debatu u Izraelu.

Dok jedni Tair Kaminer slave kao hrabru osobu, drugi je proglašavaju izdajicom. Ona će nakon izlaska iz pritvora ponovo dobiti poziv za priključenje vojsci, a ako i ovoga puta odbije ponovo joj slijedi isti scenarij, prenosi Klix.ba

"Mislim da je glupo to što vojska tjera ljude da služe. Ona ima savjest i protivi se okupaciji, želi da služi društvu na drugačiji način, a oni je zbog toga strpaju u pritvor. To je nečuveno", rekao je Kaminerin otac za televiziju RT.

Izraelka je provela godinu dana baveći se volontiranjem u humanitarne svrhe, pružajući pomoć djeci koja su pretrpjela strašnu sudbinu tijekom rata u Gazi. To iskustvo ju je natjeralo da se usprotivi pozivu u vojsku.

"Djeca sa kojom sam radila odrasla su okružena ratom. Teška iskustva koja ih prate tjeraju ih na mržnju, a to mogu razumjeti. Vlasti nas uvjeravaju da vojska nema veze sa politikom, ali služenje u vojsci je politička odluka. Vojni zatvor me plaši manje od društva koje izgubi svoju savjest. Shvatila sam da u tome ne želim sudjelovati, ne želim sijati strah i biti dio okupacije", rekla je Kaminer.

U rujnu 2014. godine 43 izraelska vojnika odbila su naređenja nadređenog koja su uključivala aktivnosti u Pojasu Gaze. Benjamin Netanyahu je tada rekao kako se takvo ponašanje mora kazniti i osuditi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije