optužbe

Izraelci tvrde da je Južna Afrika obesmislila pojam “genocida”

Gaza
Reuters/Pixsell
12.01.2024.
u 07:15

Izrael kategorički odbacuje “nečuvenu krvnu klevetu Južnoafričke Republike”, koja je optužila Izrael za počinjenje 'genocida' u Gazi u svojem podnesku Međunarodnom sudu pravde

Nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) otvorio raspravu u slučaju u kojem Južnoafrička Republika zahtijeva hitnu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi, tvrdeći da Izrael provodi genocid nad Palestincima. Sedamnaest sudaca Međunarodnog suda pravde saslušalo je argumente Južnoafričke Republike.

- Izrael ima genocidnu namjeru protiv Palestinaca u Gazi. To je vidljivo iz načina na koji provodi vojne napade, sustavno prema karakteru i obliku. Masovno raseljavanje stanovništva Gaze na područja gdje će biti ubijeni, namjerno stvaranje uvjeta koji citiram 'vode do polagane smrti'. Tu je i jasan obrazac ponašanja. Gađanje obiteljskih kuća i civilne infrastrukture, uništavanje golemih područja Gaze, rekao je Tebeka Ngcukaitobi, pravni zastupnik Južnoafričke Republike.

Velik broj civilnih žrtava, raseljavanje stanovništva, nedostatak sigurnog skloništa i loši humanitarni uvjeti južnoafrički su argumenti za zahtjev da Sud hitnom privremenom mjerom od Izraela zatraži da zaustavi napade na palestinsku enklavu. To je zahtjev o kojem bi Sud mogao brzo odlučiti. Ali iako su njegove odluke obvezujuće, Sud nema mehanizme za njihovu provedbu. 

S druge strane, Izrael kategorički odbacuje “nečuvenu krvnu klevetu Južnoafričke Republike”, koja je optužila Izrael za počinjenje 'genocida' u Gazi u svojem podnesku Međunarodnom sudu pravde. Ta tvrdnja, kako navode, nema nikakvu činjeničnu ili pravnu osnovu i čini besmislenim pojam 'genocid' - izraz koji je nastao nakon namjernog i sustavnog ubojstva šest milijuna Židova tijekom holokausta.

-Izrael je predan međunarodnom pravu i u potpunosti djeluje u skladu s njim, te usmjerava svoje vojne operacije u Gazi isključivo protiv Hamasa i drugih terorističkih organizacija. I riječju i djelom, Izrael je jasno dao do znanja da civili Gaze nisu njegovi neprijatelji. Izrael ulaže velike napore kako bi minimizirao civilne žrtve u svom ratu protiv Hamasa, koji koristi palestinsko stanovništvo kao ljudski štit kao sastavni dio svoje ratne strategije, i u tu je svrhu namjerno izgradio svoju terorističku infrastrukturu oko i ispod bolnica, škola, džamija i drugih civilnih lokacija, navode izraaelski predstavnici pred sudom.

Dodaju da je osim ovih i drugih Hamasovih ratnih zločina, Hamas također posvećen genocidu nad židovskim narodom.

-Povelja terorističke organizacije Hamas otvoreno poziva na ubojstvo Židova, dok njezini čelnici otvoreno navode da je njihov cilj počiniti zločine 7. listopada 'iznova i iznova'. Dok je u ratu s Hamasom i kao dio svoje cjelovite predanosti međunarodnom pravu i stalnih napora da minimizira učinak koji ima na civilno stanovništvo u pojasu Gaze, Izrael omogućuje ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Međutim, Hamas kontinuirano i sustavno preusmjerava i krade humanitarne zalihe namijenjene stanovnicima Gaze. Ubrzo nakon 7. listopada i nakon zločina koje je Hamas počinio nad civilima u Izraelu, Južnoafrička Republika jasno je izrazila svoje neprijateljstvo prema Izraelu kada je uputila pozive visokim čelnicima Hamasa sa izrazima svoje solidarnost i okrivila Izrael za 'novu eskalaciju' u regiji. Zlonamjerna krvna kleveta koju promiče Južna Afrika može se shvatiti samo kao dio njezine aktivne potpore Hamasu i zločinima koje je Hamas počinio, navode Izraelci.

Tvrde da je jedina svrha optužbi koje je iznijela Južna Afrika kleveta Države Izrael i ometanje njezinih napora da spriječi još jedan napad poput onog koji se dogodio 7. listopada, da obrani svoje građane od kontinuiran neselektivne raketne paljbe i oslobodi preko 100 talaca (uključujući dojenčad, djecu, žene i starije osobe) koje još uvijek drži Hamas.

-Omogućavanjem predstavnicima Hamasa da djeluju sa njene teritorije, te podnošenjem krvne klevete protiv Izraela u vrijeme kada se brani od onih koji traže njegovo uništenje, Južna Afrika postala je kriminalni saučesnik u genocidnoj, terorističkoj organizaciji. Baš kao i u slučaju sa odlukom da podrži Omara AI Bashira nakon njegove optužnice za počinjenje genocida u Darfuru, ova će odluka ostaviti neizbrisivu moralnu mrlju na ugledu Južne Afrike, ističu izraelski predstavnici. Odluka suda očekuje se naknadno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?