vojska priopćila

Izrael oborio sirijski bespilotni zrakoplov iznad Golanske visoravni

11.11.2017.
u 13:23

Izraelska vojska priopćila je da je u subotu oborila sirijski bespilotni zrakoplov ruske proizvodnje dok je obavljao izviđačku misiju iznad Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom.

Dron je oboren raketom Patriot u demilitariziranoj zoni između dijelova Golana pod izraelskom i sirijskom kontrolom, navodi u priopćenju vojna glasnogovornica, prenosi agencija AFP. 

Izrael i Sirija tehnički su još u ratu, iako je linija primirja na Golanskoj visoravni desetljećima ostala mirna do izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine. 

Izrael je osvojio Golansku visoravan površine 1.200 kvadratnih kilometara od Sirije u šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao tu teritoriju, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

U rujnu je izraelska vojska oborila, kako ga je opisala, bespilotni zrakoplov iranske proizvodnje, kojim je upravljala libanska militantna grupa Hezbollah dok je bio u izviđačkoj misiji iznad Golana.

Izrael je također meta pojedinačne artiljerijske vatre iz sirijskog rata i priznaje da je izvodio desetke zračnih udara po Siriji kako bi zaustavio isporuke oružja svom ljutom neprijatelju Hezbollahu.

Libanska militantna grupa ključni je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i bori se zajedno s njegovim vojnicima protiv pobunjeničkih snaga.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije