VIŠEKILOMETARSKOG PROMJERA

Iznad Jadrana snimljen neobičan prsten crvene svjetlosti, znanstvenici: Riječ je o rijetkom fenomenu

Nel Pavletic/PIXSELL
05.04.2023.
u 21:54

Ubrzo su se pojavile i teorije o još jednom dokazu da izvanzemaljci pokušavaju uspostaviti kontakt s čovječanstvom, no znanstvenici su pojasnili o čemu je zapravo riječ

U noći 27. ožujka iznad centralnog dijela Italije te na Jadranu brojni su građani primijetili veliki prsten crvene svjetlosti koji je izgledao kao klasičan prizor iz znanstveno-fantastičnih filmova. Navodno je ta svjetlost mogla tek nakratko biti vidljiva na nebu, no neki su je uspjeli i snimiti. 

Ubrzo su se pojavile i teorije o još jednom dokazu da izvanzemaljci pokušavaju uspostaviti kontakt s čovječanstvom, no znanstvenici su pojasnili o čemu je zapravo riječ, prenosi National Geographic Srbija

 

 

Naime, pojava koju su građani Italije i Hrvatske mogli vidjeti naziva se i ELVE-om, odnosno ''emisijom svjetlosti i perturbacija vrlo niske frekvencije uslijed izvora elektromagnetnih impulsa''. Promjer kruga u ovom slučaju iznosio je oko 360 kilometara, a zapravo je vrsta poremećaja nastalog u stratosferi ili mezosferi uslijed intenzivne elektrifikacije grmljavine. Pojednostavljeno, do crvene svjetlosti dolazi kada elektromagnetni impulsi munja pogode ionosferu Zemlje. 

Oni su, navodi se, prvi put zabilježeni 1990., a uglavnom su vidljivi samo iz svemira. Znanstvenici tvrde kako su nekoliko puta snimljeni i objektivima NASA-inih kamera, dok je ova fotografija nastala zahvaljujući velikom nevremenu koje je zahvatilo talijansku Anconu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije