AFERA HYPO

Ivo Sanader: 'Nisam kriv'. USKOK: Njegovo ponašanje ima sve odlike ratnog profiterstva

ivi sanader
Sanjin Strukić/Pixsell
07.10.2022.
u 10:31

Objava presude Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo bit će objavljena 12. listopada u 10.30 sati.

Nisam to počinio i ostajem kod obrana koje sam iznio u ranijim postupcima - kazao je Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer jutros na zagrebačkom Županijskom sudu.

Tamo mu se po treći put sudi za aferu Hypo u kojoj je dva puta bio osuđen, no te je presude dva puta ukinuo Vrhovni sud, a jednom i Ustavni sud. Bio je osuđen za zloporabu položaja i ratno profiterstvo.

Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a u svom završnom govoru navela je kako smatra da je dokazano da je Sanader počinio to za što ga se tereti. Navela je kako smatra sa njegovo ponašanje ima sve odlike ratnog profiterstva jer je svoj položaj iskoristio za osobni probitak i to u vrijeme dok je država bila u ratu. Predložila ja da ga se po treći put proglasi krivom te da mu se oduzme 3, 6 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Prema optužnici to je iznos provizije koji je Sanaderu isplaćen jer je posredovao između Hypo banke i MVEP-a prilikom pregovora oko dobivanja kredita za kupovinu zgrada veleposlanstava početkom 90-ih.

Čedo Prodanović, branitelj Ive Sanadera kazao je da se u ovom postupku, nakon odluka Vrhovnog i Ustavnog suda sve svelo na pitanje je li Sanaderovo postupanje ratno profiterstvo ili ne. Kazao je da USKOK  navedene odluke tumači drugačije i ne odstupa ni milimetar od početnog stava.

Nelogično mu je zašto bi bilo kome bila isplaćena provizija za ishodovanje ikakvog kredita kad nije bilo nikakvog bankarskog tržišta. Po njemu je ovaj postupak rezultat kampanje koja se vodila protiv Sanadera te je rezultirala s pet odvojenih postupaka koji su se vodili protiv njega. Kazao je da ovo nije ratno profiterstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije