PRESUDA

Ivo Sanader, HDZ i ostali krivi su! Sanaderu 9 godina zatvora

Ivo Sanader
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
11.03.2014.
u 10:38

Sanader i njegovoj obitelji oduzet će i imovinu

Afera Fimi media danas je dobila svoj sudski epilog.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić  u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu izreklo je nepravomoćnu presudu u jednoj od najvećih korupcijskih afera koje su potresle Hrvatsku: Krivi su!

Prvi okrivljeni u aferi teškoj 70 milijuna kuna bivši je premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader. Sud je utvrdio da je kriv jer je organizirao kriminalnu skupinu koja je pod njegovim vodstvom muzla novac iz javnih tvrtki. Cilj im je bio osobno bogaćenje, ali i pribavljanje novca za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Kazna - 9 godina zatvora.

Oduzet će mu protupravno stečenu imovinu, ali i imovinu njegovih kćeri, supruge te punca.... Protupravno stečena korist u aferi iznosi 15 mil. kuna, a od Sanaderove imovine za koju sud smatra da je nije mogao steći svojim radom, oduzima se oko 23 mil. kuna.

Sudsko vijeće prihvatilo je navode optužnice da je  bio organizator kriminalne skupine u kojoj su bili Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević te Nevenka Jurak te HDZ i Fimi media.

Sudsko vijeće proglasilo ih je - krivima.

U središtu pozornosti javnosti je i odluka o sudbini HDZ-a koji je ovom presudom prva politička stranka s (nepravomoćnom) presudom kojom se upućuje na krivnju u sudjelovanju u korupciji.

Predstavnici prve stranke optužene za korupciju tvrde da regularna stranačka tijela nisu imala nikakvih saznanja o nezakonitim radnjama Ive Sanadera i njegove "grupe".

HDZ je proglašen krivim i morat će u državni proračun uplatiti 17 milijuna kuna što je razlika do 24 mil. kuna kolika je protupravno stečena imovinska korist.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
18:51 11.03.2014.

HDZ-e je konačno i zvanično kriminalna organizacija. Kako se zovu čelnici kriminalne organizacije? Kriminalci !!!! Ista situacija je i u slučaju 90 % drugih političkih stranaka ne samo u Hrvatskoj, još veči kriminalci su u BiH. Zna se, i stokaka sitnog zuba ima svoje zasluge.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?