RIM

Italija obećala dodatnih 35 milijuna eura pomoći za Palestince

25.05.2024.
u 11:50

Italija će nastaviti financirati humanitarnu organizaciju Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice UNRWA u sklopu paketa pomoći od 35 milijuna eura, rekao je u subotu talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Tajani se na to obvezao tijekom sastanka u Rimu s palestinskim premijerom Mohamadom Mustafom.

Talijanski ministar rekao je da će pet milijuna eura biti namijenjeno projektima UNRWA-e, a ostatak njezinoj inicijativi "Hrana za Gazu".

Italija je bila jedna od niza zemalja koje su blokirale pomoć UNRWA-i nakon optužbi Izraela da su neki članovi osoblja agencije bili umiješani u Hamasov napad na Izrael 7. listopada koji je pokrenuo rat u Gazi.

"Italija je odlučila nastaviti s financiranjem specifičnih projekata namijenjenih pomoći palestinskim izbjeglicama, ali samo nakon rigoroznih provjera koje jamče da ni jedan cent neće završiti podupirući terorizam", rekao je Tajani.

UNRWA zapošljava 13. 000 ljudi u Gazi, upravlja školama u enklavi, klinikama primarne zdravstvene zaštite i drugim socijalnim uslugama te distribuira humanitarnu pomoć.

Posljednjih je tjedana nekoliko zemalja nastavilo financirati agenciju. Njemačka je prošlog mjeseca priopćila da će nastaviti suradnju s UNRWA-om nakon izvješća bivše francuske ministrice vanjskih poslova Catherine Colonna o UNRWA-inim procedurama za osiguranje poštivanja načela neutralnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije