POSLJEDICA BOLESTI

Istraživanje razotkrilo dodatne probleme koje nosi COVID-19

covid-19
04.12.2022.
u 19:16

Stručnjaci engleskog medicinskog fakulteta Hull York ustvrdili su kako bi osobe koje su preboljele bolest COVID-19 mogle imati problema s pamćenjem. Tvrde da se funkcija pamćenja s vremenom može poboljšati, ali da bi oni s tekućim simptomima COVID-a mogli i dalje imati problema.

Riječ je o stanju poznatom kao "dugi COVID", a koje uključuje simptome poput glavobolje i teškog umora. Liječnici su rekli da je opće poznato da virus može uzrokovati respiratorne probleme, ali da problemi s pamćenjem nisu toliko istraženi, prenosi The Sun

Stručnjaci su formirali online anonimnu anketu koja je uključivala kviz pamćenja. Preko 5400 ljudi sudjelovalo je između prosinca 2020. i srpnja 2021. godine, a oko 31 posto je imao jednu infekciju koronavirusom tijekom tog vremena. Utvrđeno je da na rezultate pamćenja utječe, između ostalog, i imaju li pojedinci još uvijek simptome.  

Naime, utvrđeno je da su osobe starije od 25 godina imale slabiju funkciju pamćenja. Rezultati pamćenja, navode stručnjaci, rasli su u razdoblju od 17 mjeseci nakon COVID-a. Međutim, oni s tekućim simptomima nastavili su pokazivati ​​smanjenje rezultata.

- Iako je dobro poznato da COVID-19 utječe na dišni sustav, manje je poznato da također može imati neurološke posljedice i utjecati na kognitivne funkcije, poput pamćenja - navodi autorica studije dr. Heidi Baseler

Studija je, naime, provedena u vrijeme kada su se širile varijante Alpha i Delta. Trenutno je rašireniji Omicron koji se pokazao blažim od svojih prethodnika. 

- Studija pokazuje da COVID-19 negativno utječe na radnu memoriju ili funkciju kratkoročne memorije, ali samo kod odraslih osoba starijih od 25 godina. Iako istraživanje sugerira da se funkcija pamćenja može oporaviti tijekom vremena, naša otkrića pokazuju da oni s tekućim simptomima mogu nastaviti imati poteškoća s kratkoročnim pamćenjem - dodaje dr. Baseler.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?