Naslovnica Svijet

Istraživači u šoku: Morem hara čudovište još iz doba dinosaura

Dugačak oko 1,5 metra, zmijolikog tijela i sa čak 300 zubi, prapovijesni oblik morskog psa već se drugi put u dvije godine pojavio na obalama Europe, a postojao je prije 80 milijuna godina...
11. studenoga 2017. u 14:32 0 komentara 902 prikaza
Foto: Twitter

Takozvan "naborani morski pas" ulovljen je na obali portugalske pokrajine Algrave. Ovaj davni predak današnjih morskih pasa spada u prapovijest u vrijeme prije 80 milijuna godina. Njegovo otkriće začudilo je znanstvenike, a on je postao jedna od najduže postojanih vrsta životinja na svijetu.

Vrlo malo se zna o ovoj vrsti morskog psa. Dugačak je oko 1,5 metra, ima zmijoliko tijelo, dodatne škrge i čak 300 zubiju poredanih u tri reda u čeljusti, piše 24sata.hr. 

Prema istraživačima, morska neman ulovljena je na dubini od 700 metara. No, ovo nije prvi put da se ljudi susreću s ovom prahistorijskom vrstom. Prošle godine je jedan primjerak ulovljen u Rusiji. Razlog zašto je njihov kontakt s ljudima toliko rijedak je upravo stanište na značajnim dubinama.

"Naborani morski psi" hrane se lignjama, ribom i drugim morskim psima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.