Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Ispovijesti Sirijaca koji se vraćaju kući: Na granici su mi pred mojim očima silovali kćer

07. rujna 2021. u 10:41 0 komentara 224 prikaza

Pripadnici sirijskih sigurnosnih službi počinili su ozbiljna kršenja ljudskih prava prema izbjeglicama koji su se vratili u Siriju između polovice 2017. i proljeća ove godine, objavio je Amnesty International (AI) u izvješću u utorak.

"Sirijski pripadnici sigurnosnih službi podvrgnuli su žene, djecu i muškarce koji su se vratili u Siriju protupravnom ili proizvoljnom pritvaranju, mučenju i drugom zlostavljanju, uključujući silovanje i seksualno nasilje, te prisilni nestanak ", kaže se u izvješću.

Amnesty je dokumentirao "teška kršenja ljudskih prava" protiv 66 ljudi, među kojima ih je petero umrlo. Sedamnaest je nestalo bez traga. Među dokumentiranim slučajevima je i 13 djece.

Po izvješću, jedna je žena ispričala da su obavještajci teško seksualno zlostavljali njezinu kćer ispred nje na graničnom prijelazu. Trinaestogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica također su silovani, naglašava AI.

Amnesty je pozvao Njemačku i druge zemlje da ne deportiraju sirijske izbjeglice u zemlju koja je u građanskom ratu, čak i ako su se vojni sukobi stišali. Agencija naglašava da svjedočanstva pokazuju da Sirija nije sigurna zemlja za povratak.

"Protiv međunarodnog zakona je deportirati ljude u zemlju u kojoj postoji opasnost da će biti oteti ili mučeni", rekao je Markus Beeko, čelnik Amnesty Internationala za Njemačku.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.