RADAR VORONJEŽ-DM

Isplivale snimke radara, Ukrajinci oštetili ključni ruski sustav: 'Pitanje je koliko je taj napad Kijeva bio mudar'

25.05.2024.
u 15:24

Ukrajinski dronovi su nanijeli ozbiljnu štetu radaru Voronjež-DM, dijelu sustava ranog upozoravanja na balističke rakete, što može imati ozbiljne posljedice po rusku sposobnost detekcije nuklearnih prijetnji

Najnovije snimke satelita pokazuju da su ruske vojne snage ovoga tjedna pretrpjele značajne gubitke, posebice nakon ukrajinskog napada dronom na jugozapadu zemlje. Konkretno je u ovom slučaju oštećen ruski sustav ranog upozoravanja, što bi Ruse značajno moglo usporiti u svojim naumima. 

Naime, satelitske snimke koje potvrđuju oštećenja objavio je The War Zone, dobivene od Planet Labsa. Armavir, ruska postaja u Krasnodaru, izgleda oštećeno, a velike krhotine vidljive su oko područja. Ova snimka potvrdila je zapravo fotografiju koja je ranije isplivala na društvenim mrežama, a na kojoj se jasno vide oštećenja na tom području.

Ukrajinski dronovi su nanijeli ozbiljnu štetu radaru Voronjež-DM, dijelu sustava ranog upozoravanja na balističke rakete, što može imati ozbiljne posljedice po rusku sposobnost detekcije nuklearnih prijetnji. Satelitske snimke pokazuju značajno uništenje stanice, smanjujući efektivnost ruskog radarskog sustava.

Naime, ova postrojenja Voronjež-DM ključni su dio ruske mreže za rano upozorenje, pa se ovim napadom postavlja pitanje i kolike bi mogle biti implikacije na ruski cjelokupni sustav.

- Pogrešna je izjava da je ruski strateški radar za rano upozoravanje ciljan bez razloga. Radar u Armaviru bio je apsolutno sposoban pružiti rano upozorenje protiv projektila kazališnog dometa, ponajprije ATACMS-a. Vrlo različito od jednonamjenske nuklearne infrastrukture. Malo me brine koliko je ova odluka bila politički mudra jer bi mogla imati negativne posljedice za Ukrajinu u budućnosti u smislu ograničenja ciljanja. Međutim, to ne znači da je provedba bila vojno neučinkovita - komentirao je ove napade Ukrajinaca stručnjak Fabian Hoffman.

Ovaj napad otkriva ranjivosti ruske obrambene infrastrukture i potencijalno mijenja dinamiku moći u regiji, navodi portal. Ranjivost ruskog sustava ranog upozoravanja mogla bi ohrabriti Ukrajinu i njene saveznike, dok bi Moskva mogla povećati svoje nuklearno zastrašivanje kao odgovor na ovu provokaciju. Iako Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napad, činjenica da su njihove snage sposobne za ovako precizne udare dodatno komplicira situaciju.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije