njemačka im na meti

Islamska država prijeti Angeli Merkel i aerodromu Köln/Bonn

Angela Merkel
31.03.2016.
u 15:01

Islamska država postavila je slike na internetu pozivajući njemačke muslimane da izvedu napade u briselskom stilu, izdvajajući urede kancelarke Angele Merkel i aerdrom Koeln-Bonn kao njihove mete.

Zapadna Europa u stanju je povišene pripravnosti nakon prošlotjednih samoubilačkih bombaških napada u belgijskoj prijestolnici u kojima su ubijene 22 osobe na aerodromu i stanici metroa. U srijedu je Francuska priopćila da istražuje čovjeka pod sumnjom da je planirao trenutni akt "ekstremnog nasilja".

Slike i grafički prikazi Islamske države, objavljeni u većini njemačkih medija u četvrtak, uključuju parole na njemačkom jeziku koje pozivaju muslimane da počine nasilje protiv "neprijatelja Allaha".

Njemačka savezna policija BKA, koja nadzire sumnjive militante s njemačkim putovnicama koji se vraćaju iz borbi u Siriji i Iraku, priopćila je da je imala saznanja o fotografijama ali da njihova objava ne zahtijeva dodatne mjere sigurnosti.  

- Svjesni smo tih materijala i eksperti ih provjeravaju. Jasno je da je Njemačka u središtu pažnje međunarodnog terorizma i da bi se napadi mogli desiti, ali to ne mijenja našu sigurnosnu procjenu - izjavila je glasnogovornica BKA, prenosi Reuters.

Načelnik savezne policije Holger Muench izjavio je nakon napada od 22. ožujka u Bruxellesu kako Islamska država izgleda nestrpljiva da izvede nove "spektakularne" napade u Europi dok trpi poraze na bojnim poljima u Iraku i Siriji.

Jedna od fotografija prikazuje militanta u borbenoj uniformi kako stoji na pisti i korača aerodromom Koeln-Bonn s natpisom: "Ono što su braća u Belgiji uspjela da učine, mi također možemo".

Na drugoj je prikazana zgrada njemačkog kancelarijata u Berlinu u plamenu s borcem Islamske države i tenkom koji stoje pred njom. Ispod nje piše: "Njemačka je bojno polje".

Njemačka se pridružila kampanji zračnih udara pod američkim vodstvom protiv Islamske države u Siriji u prošloj godini, iako je limitirala svoju ulogu na misije izviđanja i punjenja gorivom, nakon što je džihadistička grupa ubila 130 ljudi u napadima u  Parizu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?