SAMOPROZVANI KALIFAT

Islamska država pred konačnim porazom: 'Neki će se boriti do smrti'

Reuters/Pixsell
03.11.2017.
u 21:07

"Očekujemo da će sad pokušati pobjeći, no svjesni smo toga i napravit ćemo sve što možemo da uništimo čelnike IS-a", istaknuo je američki pukovnik Ryan Dillon

Samoprozvani kalifat Islamske države danas je stigao na rub svog konačnog poraza jer su snage sirijske vlade oslobodile posljednji veći grad na jednoj strani, dok su iračke snage oslobodile zadnji značajan grad na drugoj strani granice.  

Gubici militanata na obje strane smanjili su "kalifat" koji je nekoć vladao milijunima ljudi na jedan sirijski pogranični grad, jedno selo na obali Eufrata u Iraku, te neke dijelove pustinje.  Službenici obiju strana objavili su da će do konačnog poraza militanata doći brzo, iako strahuju da bi oni mogli prijeći na gerilsko ratovanje, odnosno da će i bez teritorija kojeg trebaju braniti biti sposobni izvoditi napade. Irački premijer Haidar Abadi objavio je u petak da su vladine snage osvojile al Kaim, grad blizu granice sa Sirijom. Time je fundamentalistima koji su 2014. osvojili trećinu Iraka ostalo samo selo Rava koje je smješteno nizvodno niz Eufrat, na drugoj strani obale. Na sirijskoj strani sukoba su vladine snage objavile pobjedu u Deir al-Zoru, posljednjem većem gradu u istočnoj pustinji u kojoj su militanti i dalje prisutni. Sirijska vojska sad se nalazi oko 40 kilometara od Albu Kamala, sirijskog grada koji se nalazi na granici preko puta al Kaima, i priprema se na završni sukob. 

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama koja bombardira položaje Islamske države (IS) i daje podršku saveznicima na tlu na obje strane sukoba je prije pada al-Kaima objavila da militanti imaju još samo par tisuća vojnika koji su se zatvorili u dva granična mjesta. "Očekujemo da će sad pokušati pobjeći, no svjesni smo toga i napravit ćemo sve što možemo da uništimo čelnike IS-a", istaknuo je američki pukovnik Ryan Dillon.  "Nastavkom lova na IS u tim najmanjim područjima ...svjedočimo da bježe u pustinju i da se tamo pokušavaju sakriti u pokušaju da se vrate kao pobunjenička teroristička skupina", naglasio je pukovnik.  "Ideja Islamske države i virtualnog kalifata, to neće biti poraženo u narednom vremenu. I dalje će postojati prijetnja IS-a", zaključio je Dillon.  Vjeruje se da se u pustinji u blizini granice krije i čelnik te fundamentalističke skupine Abu Bakr al-Bagdadi. 

Opkoljeni iz svih smjerova

Nakon što je ove godine protjerana iz svojih neslužbenih prijestolnica, Mosula u Iraku i Rake u Siriji, Islamska država je svedena na sve manji prostor pustinje okružen neprijateljima koji uključuju većinu država iz regije i svjetskih sila.  U Iraku je suočena s režimskom vojskom i naoružanim šijitskim skupinama koji imaju podršku međunarodne koalicije predvođene SAD-om, te Irana. SAD u Siriji podržava savez kurdskih i arapskih paravojski koje se bore sjeverno i istočno od Eufrata, dok Iran i Rusija podržavaju vladu predsjednika Bašara Al-Asada.  Pobjeda sirijske vojske u petak u Deir al-Zoru, na zapadnoj obali Eufrata, predstavila je kraj dva mjeseca duge bitke za kontrolu nad tim gradom koji je središte sirijske naftne industrije. Islamska država je godinama držala u opsadi vladinu enklavu na tom području sve dok početkom rujna nije stiglo sirijsko vojno pojačanje, čime je započela borba za džihadističke dijelove grada.  "Oružane snage su u suradnji sa saveznicima u potpunosti oslobodili grad Deir al-Zor iz ruku terorističke organizacije" IS-a, objavili su sirijski državni mediji. Pretražene su gradske ulice i zgrade u potrazi za minama i zamkama koje su ostavili borci IS-a, otkrio je sirijski vojni izvor. On je dodao da ne vjeruje da će konačna borba za granični grad Albu Kamal uključivati "žestok otpor" jer se velik broj boraca na drugim mjestima predao. "Neki od njih će se boriti do smrti, no neće moći ništa učiniti", smatra izvor.  Grad je "opkoljen sa svih strana, nema zaliha, moral je pao, te su zbog toga svi elementi snage te organizacije gotovi", tvrdi izvor, te dodaje da će jednom kad Albu Kamal padne, Islamska država "postati organizacija koja će prestati postojati kao hijerarhijska struktura", dodaje izvor.  "Postat će skupina raštrkanih pojedinaca, neće više biti organizacija sa sjedištem,  vodstvom i područjima pod svojom kontrolom", zaključio je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?