STALNI NAPADI

Islamisti napali američku vojnu bazu u Somaliji

FEISAL OMAR/REUTERS/PIXSELL
30.09.2019.
u 21:40

I talijanski vojni konvoj napadnut je jučer u burnom danu u zemlji

Somalska teroristička islamistička skupina Al-Shabab napala je vojnu bazu u kojoj američki vojnici uvježbavaju komandose u Somaliji. Očevici tvrde kako su se čule jake eksplozije i pucnjava u zračnoj luci Baledogle u južnoj regiji Donji Shabelle gdje je odmah izbio i požar. Istodobno je napadnut i talijanski vojni konvoj u glavnom gradu Somalije Mogadishuu pri čemu je teško oštećeno oklopno vozilo s malom talijanskom zastavom. Al-Shabab je odmah preuzeo odgovornost za, kako kažu, “hrabar napad na američku vojnu bazu”.

U njihovu priopćenju stoji kako su u napadu koristili automobil-bombu da se probiju kroz ulazna vrata prije nego što su poslali svoje borce unutra. S druge strane, američki vojni dužnosnici u Somaliji tvrde da su odbili teroristički napad koji je izveo Al-Shabab, a policijski major Abdullahi Nur rekao je kako su automobili bombe detonirani pred ulazom u bazu. Dok Al-Shabab tvrdi kako je u njihovu napadu poginuo velik broj američkih i talijanskih vojnika, Amerikanci još ne iznose nikakve informacije o broju poginulih ili ranjenih.

S druge strane, u priopćenju Ministarstva obrane Italije navodi se kako je konvoj talijanske vojske bio meta napada eksplozivnim uređajem, ali i kako još nema informacija o povrijeđenima. Baza Baledogle, koja se nalazi u regiji Donji Shabelle, 100 kilometara zapadno od prijestolnice Mogadishua, mjesto je s kojeg se lansiraju mnoge operacije bespilotnim letjelicama. Somalska policija objavila je kako su dva automobila bombe za metu imala bazu u kojoj se nalaze somalske specijalne snage, američki specijalci i mirovne trupe iz Ugande. Al-Shabab je inače često meta američkih bespilotnih letjelica, a tu se organizaciju smatra jednom od najokrutnijih terorističkih skupina koja njeguje ideologije Al-Qa’ide i ISIL-a. Al-Shabab, u prijevodu “Mladići”, djeluje u istočnoj Africi i surađuje s nigerijskim Boko Haramom te kontrolira seoska područja duž Afričkog roga, ponajviše u Somaliji. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?