Iračka vlada upozorava:

ISIL ruši branu, ubiti će milijun i pol ljudi?

brana
29.02.2016.
u 18:58

Iračka vlada i veleposlanstvo SAD u Bagdadu upozorili su stanovnike duž rijeke Tigris na opasnost od mogućeg probijanja najveće brane u Mosulu.

Irački premijer Hajder al-Abadi u priopćenju je apelovao na stanovnike Mosula u okolini rijeke da se premjeste najmanje šest kilometara od njenog korita, prenose Nezavisne.com

Slično priopćenje izdala je i američko veleposlanstvo u Bagdadu navodeći kako je rizik od rušenje brane "ozbiljan i bez presedana", prenosi AP.

"Hitna evakuacija predstavlja najefikasnije sredstvo za spašavanje života stotina tisuća Iračana", kaže se u američkom priopćenju uz procjenu kako bi voda mogla da ubije najmanje 1,5 milijuna Iračana koji žive duž rijeke Tigris.

"Islamska država" zauzela je branu u kolovozu 2014. godine, povećavajući strahovanja kako bi mogla da je digne u zrak ili ispusti vodu na gradove Mosul i Bagdad, što bi dovelo do smrti stotina tisuća ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije