GRAFITI NA ĆIRILICI

Išaran grob Ante Pavelića, crvenim sprejem nacrtali srp i čekić

Facebook
05.03.2019.
u 12:48

Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić osuđuje vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić.

Zasad nepoznati počinitelj išarao je u Madridu grobnicu obitelji Pavelić. Fotografija je objavljena na Facebook stranici 'Hrvati Deutschland', a ona ju je prenijela od Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić.  

Oni su uz fotografiju naveli sljedeće: - Oba grobna mjesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvijezdom petokrakom. Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje “vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić”.

Uz napomenu kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, a živi “na odavanje počasti svojim mrtvima”, Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi kako su „neokomunistički izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih groblja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije“. 

Kao što se vidi na poslanoj fotografiji, grobnica u kojoj su pokopani dr. Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kćer Višnja Pavelić, je oskrnavljena grafitima ispisanim na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenice SKOJ, a koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije. Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana komunistička zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ. 

Obzirom da se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja sa čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkin simbola, navode iz Odbora. 

Ključne riječi

Komentara 1

FI
fifmar
16:17 05.03.2019.

Vrlo vazna vijest.?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije