11 PARLAMENTARNI IZBORI

Iranske tvrdolinijaše ojačao je sam Trump

Reuters
22.02.2020.
u 16:30

Parlament je odgovoran za usvajanje zakona u državi, odobrenje proračuna i ratificiranje međunarodnih sporazuma i dogovora, koje potom mora potvrditi Vijeće čuvara i predsjednik države, dok zadnju riječ ipak ima ajatolah Ali Khamenei.

Iranci su jučer izašli na 11. parlamentarne izbore, koje analitičari smatraju kao provjeru popularnosti umjerenog reformiste, predsjednika Hassana Rohanija, koji vodi glavnu riječ u parlamentu od 2016. Pravo izlaska na birališta imalo je 58 milijuna Iranaca, koji su birali 290 zastupnika.

Izlaznost kao poruka

– Glasanje je vjerska dužnost koja će jamčiti nacionalne interese Irana – kazao je vjerski vođa i stvarni vladar Irana Ali Khamenei pozivajući Irance da izađu na birališta. Pritom je rekao da je to nacionalni praznik za Irance. Naime, velika izlaznost ajatolahu Khameneiju poslužila bi kao signal neprijateljskom SAD-u da Iran nije pokoleban sankcijama i ubojstvom generala Qassema Soleimanija početkom ove godine.

S druge pak strane, komentirajući iranski izborni sustav, predsjednik Irana Hassan Rohani kazao je kako “ovo nisu pravi izbori, ovo je kao dućan koji nudi samo jedan artikl, ali u dvije tisuća komada”, jer je mnogim kandidatima zabranjeno da se uopće natječu na izborima. Analitičari su uvjereni da će ubojstvo generala Qassema Soleimanija biti vjetar u leđa konzervativcima koji su do njegova ubojstva već počeli gubiti popularnost zbog velike ekonomske krize.

Kandidiralo se i 666 žena

Iako parlament nema prevelikih ovlasti, jačanje tvrdolinijaških snaga moglo bi dodatno oslabiti one stranke koje zagovaraju otvaranje države i reforme te im može pomoći na izborima za predsjednika iduće godine.

Na izborima se bira između 7150 kandidata, među kojima je 666 žena, dok ih je prije provjere vladinih odbora i Vijeća čuvara, konzervativnog tijela sastavljenog od klerika i pravnika koji procjenjuju predanost islamu, bilo više od 16 tisuća.

Očekuje se da će nakon izbora parlamentom dominirati tvrdolinijaška skupina sastavljena od bivših članova elitne Revolucionarne garde i pričuvnim sastavom Basij, kao i drugih političara odanih ajatolahu Aliju Khameneiju.

Parlament je odgovoran za usvajanje zakona u državi, odobrenje proračuna i ratificiranje međunarodnih sporazuma i dogovora, koje potom mora potvrditi Vijeće čuvara i predsjednik države, dok zadnju riječ ipak ima ajatolah Ali Khamenei.

Glasovi se broje ručno pa bi konačni rezultati iranskih parlamentarnih izbora mogli biti poznati tek za tri dana.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije