UPLITANJE U ARAPSKI SVIJET

'Iranske prijetnje smrću': Libanonski premijer podnio ostavku

04.11.2017.
u 15:03

Naglasio je kako Iran "gubi u svom upletanju u pitanja arapskog svijeta", te dodao kako će Libanon "ustati kao što je to činio u prošlosti" i "odrezati ruke koje se zlonamjerno protežu" u tu državu

Libanonski premijer Saad al-Hariri u subotu je podnio ostavku, istaknuvši u televizijskom prijenosu da sluti zavjeru s ciljem njegova ubojstva i kritizirajući Iran i njegovog libanonskog saveznika Hezbollah

"Živimo u ozračju sličnom onom koje je prethodilo ubojstvu mučenika Rafika al-Haririja (bivšeg premijera i njegovog oca). Slutim da se tajno stvara zavjera kojoj sam ja meta", poručio je libanonski čelnik. 

Naglasio je kako Iran "gubi u svom upletanju u pitanja arapskog svijeta", te dodao kako će Libanon "ustati kao što je to činio u prošlosti" i "odrezati ruke koje se zlonamjerno protežu" u tu državu. 

Hariri je postao premijer krajem prošle godine nakon političkog sporazuma koji je doveo saveznika Hezbollaha Michela Aouna na funkciju predsjednika.

Hezbollah je politički dominantan u Libanonu, no njegove poveznice s Iranom i podrška sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu ljute neke Libanonce.

Hariri je prošlog tjedna dva puta posjetio Saudijsku Arabiju, političkog neprijatelja Irana i Hezbollaha, susrevši se s princom Mohammedom bin Salmanom i drugim visokim dužnosnicima. 

Televizija al-Jadeed sa sjedištem u Bejrutu tvrdi kako je Haririjeva objava podnošenja ostavke snimljena u saudijskoj prijestolnici Rijadu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?