upozorili stanovništvo

Iračke snage spremaju ofenzivu na Faludžu

Iračke snage spremaju ofenzivu na Faludžu
22.05.2016.
u 19:31

Iračka vojska u nedjelju je objavila da priprema ofenzivu kojom će ponovno preuzeti sadašnje uporište Islamske države, Faludže te poziva stanovništvo da se pripremi za odlazak iz grada prije početka borbi.

Obitelji koje nisu u mogućnosti otići, na svoj dom moraju istaknuti bijelu zastavu, objavila je vojna služba za informiranje u programu državne televizije.

Faludža, koja je već dugo uporište sunitskih muslimanskih džihadista, prvi je grad koji su u siječnju 2014. osvojili pripadnici takozvane Islamske države (IS), samo šest mjeseci prije nego što su nastavili svoj pohod i osvojili velike dijelove Iraka i susjedne Sirije.

Iračka vojska, policija i pripadnici šijitske milicije uz potporu iz zraka koalicije što je predvode Sjedinjene Države prošle su godine opkolili Faludžu, a džihadisti su spriječili stanovnike da je napuste.

Građani upozoreni

Vojska "poziva građane Faludže da budu spremni napustiti grad sigurnim putevima o kojima će biti naknadno obaviješteni", stoji u priopćenju, no ne navodi se kada bi ofenziva mogla početi.

Zamjenik okruga Fail al Esavi kazao je da će za civile biti otvorena tri koridora u smjeru kampova smještenih zapadno, jugoistočno i jugozapadno od grada.

UN i Human Rights Watch prošli su mjesec izvijestili da je stanovništvo Faludže suočeno sa stalnom nestašicom hrane i lijekova, a pomoć im nije stigla otkad je iračka vojska ponovno zauzela susjednu Ramadu u prosincu prošle godine.

Esavi je kazao da se u Faludži trenutačno nalazi oko 75.000 civila. Grad je prije početka rata napustilo oko 300.000 stanovnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?