Ministar obrane Njemačke

INTERVJU koji je Njemačku i Europu dignuo na noge: ‘Moramo se spremiti na rat!‘

Boris Pistorius
31.10.2023.
u 15:15

Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je da bi mogla postojati prijetnja rata u Europi, dok je branio odgovor svoje vlade na nove prijetnje, uključujući rusku agresiju i uskob na Bliskom istoku.

U intervjuu za njemačku televiziju ZDF, Pistorius, inače član Scholzove Socijaldemokratske stranke, rekao je da će nacije poput Njemačke morati povećati sposobnost svojih oružanih snaga za održavanje mira u regiji te da moraju promijeniti svoj mentalitet u kojemu bi rat bio moguć.

- Trideset godina mirovnih dividendi, 30 godina bez Varšavskog pakta kao prijetnje značile su da Bundeswehr, kao ni druge oružane snage, nisu u stanju u kakvome bi inače bile, rekao je za ZDF a na engleski je preveo Newsweek.

Podsjetimo, ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela u veljači 2022. godine, šokirala je mnoge u Europi u kojoj se rat širokih razmjera nije dogodio od Drugog svjetskog rata, a prijetnja napada nije se dogodila od kraja Hladnog rata 1990-tih godina.

Od početka sukoba u Ukrajini, neke su europske države povećale izdvajanja za obranu, a NATO je ojačao snage raspoređene duž istočnog krila Europe koje graniči s Rusijom. Ubrzo nakon invazije Moskve, Scholz je najavio povećanje njemačkih vojnih izdataka od 100 milijardi eura.

- Ne možete ti nadoknaditi potrošnju u 19 mjeseci. Niti kroz proizvodnju, niti kroz nabavu, niti kroz bilo što drugo. Naš standard za jačanje obrane mora biti što brži i energičniji, rekao je Pistorius.

- Moramo se naviknuti na ideju da bi u Europi mogla postojati prijetnja ratom. To znači da moramo biti spremni za rat. Moramo ojačati obranu i pripremiti Bundeswehr i društvo za to, rekao je Pistorius.

Nije obrazložio je li mislio na prijetnju iz Rusiji ili nešto drugo, a Pistoriusov intervju podignuo je veliku prašinu u Europi. Podsjećamo, riječ je o zemlji koja se nećkala oko pomoći Ukrajini i dugo je oklijevala aktivnije se involvirati u sukob na istoku Europe.

U srpnju je njemačka vlada odobrila nacrt proračuna kojim bi se troškovi obrane podigli na 2% BDP-a koji je postavio NATO za zemlje članice. Sljedećeg mjeseca, izvijestio je Reuters pozivajući se na vladine izvore, takva je strategija odbačena u korist petogodišnjeg plana od 2%.

Na upit o zabrinutosti da se Njemačka, u kojoj je nakon pandemije zabilježena visoka inflacija, ne privikava dovoljno brzo na prijetnju rata, Pistorius je rekao: "Sve što je pokvareno u 30 godina ne može se nadoknaditi u 19 mjeseci."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?