eurostat objavio

Inflacija u eurozoni pala na najniu razinu od listopada 2021. godine

kupovina, prazan novčanik
Ilustracija
29.09.2023.
u 17:50

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u rujnu je pala na 4,3 posto na godišnjoj razini, objavio je Eurostat.

Podaci pokazuju da je brojka pala na najnižu razinu od listopada 2021. godine i trebalo bi donijeti blago olakšanje milijunima domaćinstava koja se i dalje bore s visokim cijenama.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene goriva i hrane, pala je više nego što su analitičari očekivali na 4,5 posto sa 5,3 posto.

Europska centralna banka je nedavno revidirala svoje prognoze inflacije za 2023. godinu na 5,6 posto i za 2024. godinu na 3,2 posto, prvenstveno zbog povećanja cijena energije, prenosi Klix.ba

Za 2025. godinu Centralna banka predviđa da će inflacija u prosjeku iznositi 2,1 posto.

Godišnja inflacija u Njemačkoj pala je na 4,3 posto u rujnu sa 6,4 posto mjesec dana ranije, dok je u Španjolskoj porasla na 3,2 posto sa 2,4 posto.

Visoke cijene koče europsku ekonomiju. Ekonomski rast je stagnirao na nešto iznad nule u prvih šest mjeseci ove godine, a neki pokazatelji ukazuju na pad u tekućem tromjesečju od srpnja do rujna.

Europska centralna banka pokušava da se izbori s inflacijom podizanjem kamatnih stopa, zbog čega postaje skuplje zaduživanje za velike kupovine kao što su kuće ili stanovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije